ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

България става един от лидерите в производството на електрически велосипеди

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер връчи сертификат за инвестиция клас А на „Пиерер & Макском Мобилити“ ООД за инвестиционния им проект „Производствена и складова база за двуколесни превозни средства“ в с. Бенковски

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер връчи сертификат за инвестиция клас "А" на "Пиерер & Макском Мобилити" ООД за инвестиционния им проект "Производствена и складова база за двуколесни превозни средства" в село Бенковски, община Марица.

Проектът на българо-австрийското дружество е за изграждане на завод за електрически велосипеди и други двуколесни електрически превозни средства в "Тракия икономическа зона". Размерът на инвестицията възлиза на 85 млн. лв., а в периода на осъществяването й ще бъдат разкрити 1000 нови работни места.

Министър Лорер посочи, че с тази инвестиция България ще излезе на челните места в Европа по производство на електрически велосипеди. Той допълни, че държавата подкрепя експортно ориентирани производства, а велосипедната индустрия е сред най-силните износители от страната.

По думите му "Българският експорт достига месечен рекорд през март. Стойността на изнесените в чужбина български стоки превишава 8 млрд. лв. само за този месец, което означава че българските компании успяват да изнасят все повече и на по-високи цени към международните пазари".

За последните два месеца са издадени сертификати по Закона за насърчаване на инвестициите на общо пет проекта (3 – клас  "А" и 2 проекта – клас "Б"). Общата стойност на планираните инвестиции по тях е 115,43 млн. лв., като се предвижда създаването на общо 1170 нови работни места. 

Лорер изтъкна още, че по предварителни данни на БНБ преките чуждестранни инвестиции в страната за първите два месеца на тази година са в размер на 408,1 млн. евро, като се увеличават два пъти спрямо тези за същия период на 2021-а. 

Инвестиционният проект на Макском и PIERER E-Bikes Gmbh, Австрия предвижда създаване на ново предприятие, посредством закупуване на земя, строителство на производствени, складови и административни сгради на обща площ от около 131 000 кв.м. и закупуване на специализирано оборудване за производство на минимум 300 000 броя електрически велосипеди годишно. Предвидено е произведените велосипеди да се реализират 100% чрез износ за Германия, Австрия, Нидерландия, Люксембург, Швейцария, под търговските марки Raymond, GASGAS, Husqvarna.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *