ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Бързи поръчки за по-скъпо зимно поддържане на пътищата

зима планина път сняг

По-скъпо ще ни излезе зимното почистване в страната тази година. Това се вижда след отварянето на офертите в обществените поръчки за избор на изпълнители за зимно поддържане и възстановителни работи при аварийни ситуации по републиканските пътища за зима 2022/2023. Става въпрос за автомагистралите „Хемус“, „Тракия“, „Струма“ и „Марица“, както и за републиканската мрежа в районите за планиране – Северозападен, Североизточен, Югоизточен, Южен Централен и Югозападен район. Срокът за подаване на офертите за Северен централен район е до 5 септември, а офертите ще се отварят на 7 септември, припомнят от Агенция „Пътна инфраструктура“. Индикативната стойност на обществените поръчки е определена съобразно бюджета на АПИ за поддържане на 20 000 км републиканска пътна мрежа.

Държавата ще трябва да извади около 300 млн. лева за тази дейност. Преди година това почистване ни излезе около 100 млн. лева. Прави впечатление, че и кандидатите също са познати лица.

Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви поръчки по ускорена процедура, за да може да подсигури предстоящия зимен сезон. Това се предприема, за да се минимизират рисковете републиканските пътища да останат без поддържане през зимните месеци, тъй като срокът за провеждането и завършването на откритата обществена поръчка с подписването на договор отнема минимум шест месеца.

До края на септември трябва знаем кои са одобрените за поддържане на пътищата.

За Северозападен район обществената поръчка е на обща стойност 43 039 485 лв. без ДДС. Тя е разделена в пет обособени позиции – за всяко областно пътно управление (ОПУ).

За Североизточен район обществената поръчка е на обща стойност  27 823 655 лв. без ДДС. Сумата е за четирите областни пътни управления

За Югоизточен район обществената поръчка е за 35 531 694 лв. без ДДС. Тя се разпределя на четири обособени позиции.

За Южен централен район общата индикативна стойност на обществената поръчка е 48 027 712 лв. без ДДС. Тя е разделена на пет обособени позиции по областни пътни управления.

За Югозападен район индикативната стойност на обществената поръчка е 45 792 329 лв. без ДДС по четирите обособени позиции.

Зимното поддържане на автомагистралите „Хемус“, „Тракия“, „Марица“ и „Струма“ прогнозно ще струва 76 883 958 лв. без ДДС. Сумата е разпределена за над 104 км от АМ „Хемус“ на територията на областните пътни управления София и Ловеч, с прогнозна стойност 10 324 679 лв. без ДДС. За АМ „Хемус“ на територията на ОПУ Шумен и ОПУ Варна индикативната стойност е 9 425 156 лв. без ДДС. Дължината на отсечката е 111 км. За цялата дължина на магистрала „Тракия“ – близо 407 км, които преминават през територията на областните пътни управления София, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас, прогнозната стойност е 31 547 404 лв. без ДДС. За зимната поддръжка на 135-те км от магистрала „Марица“ прогнозната стойност е 11 216 824 лв. без ДДС. Магистралата е на територията на ОПУ Стара Загора и ОПУ Хасково. За поддържането на участъците от АМ “Струма“ на територията на ОПУ София, ОПУ Перник, ОПУ Кюстендил и ОПУ Благоевград, с обща дължина 172 км заедно с пътните връзки, прогнозната стойност е 14 369 895 лв. без ДДС.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *