ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Цените на газа на борсата ICE се покачиха до почти 1200 долара

конкуренция пари ръце

Декемврийските газови фючърси на индекса TTF hub се покачиха с 11.8 на сто до почти 1200 долара за 1000 кубически метра. Това показват данните от търговията на лондонската борса ICE.

При откриването на търговията синьото гориво се търгуваше за 1065 долара за хиляда кубични метра (+2 на сто над цената на затваряне на борсата на 13 ноември).

Припомняме, че през втората половина на август цената на природния газ на лондонската борса ICE достигна 3308 долара за хиляда кубически метра. Тогава котировката се повиши на фона на опасенията за прекратяване на доставките по „Северен поток“ за Германия. През септември, въпреки пълното спиране на газопровода, цената започна да намалява.

Новото повишение на котировките се дължи на факта, че Европа е почти напълно запълнила подземните газови хранилища. Освен това, поради топлото време, търсенето на гориво рязко спадна.

Миналата седмица пресслужбата на платформата за анализ на енергийния пазар EnergyScan съобщи, че Европа е намалила потреблението на газ през октомври с 22 на сто на годишна база.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *