ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Чехи купуват ИТ фирмата „Мусала Софт“

пазари

Комисията за защита на конкуренцията е разрешила на „Арикома Груп Интернешънъл“ АБ – Швеция да осъществи концентрация посредством придобиване на самостоятелен контрол върху „Мусала Софт“ АД – София и дъщерните му дружества „Мусала Сървисиз“ ЕООД, „Мусала Софт“ ДООЕЛ, Северна Македония, „Мусала Софт Косово“ ЛЛК, Косово и „Мусала Софт“ ЛЛК, Египет.

Българската фирма е специализирана в извършване на услуги в областта на информационните технологии, разработка и търговия със софтуер, научно-изследователска дейност, предоставяне на интернет услуги и други. Капиталът на „Мусала Софт“ е разпределен между акционерите Делян П. Лилов, Елена Хр. Маринова, Станислав Я. Овчаров и Ангел Д. Георгиев, които имат съвместен контрол върху „Мусала“. Клиентите на дружеството са мултинационални компании в световен мащаб, които оперират в сектори като телекомуникации и технологии, финансови услуги, здравеопазване, фармация, хазарт, производство и други, както и публични институции.

„Арикома“ е част от „КейКейСиДжи Груп“ и е пряко и самостоятелно контролирано от дружеството "КейКейСиДжи Технолоджис" с.р.о. (KKCG Technologies s.r.o., Чехия (КейКейСиДжи Тех).

Фирмите в сделката са задължени да уведомят предварително КЗК за намерението си да осъществяват концентрация, когато сумата от общите обороти на всички компании в концентрацията на територията на страната за предходната финансова година надхвърля 25 млн. лева.

„Арикома Груп Интернешънъл“ и икономическата група, към която принадлежи, не упражняват контрол върху дружества с регистрация в България. „Мусала Софт“ упражнява пряк едноличен контрол върху „Мусала Сървисиз“ ЕООД.

Съгласно Договор за покупко-продажба на акциите, „Арикома“ ще придобие 100% от акциите от капитала на „Мусала“ при приключване на транзакцията и четирите й дъщерни дружества: „Мусала
Сървисиз“, „Мусала Македония“, „Мусала Косово“ и „Мусала Египет“, които ще бъдат непряко контролирани от „Арикома“ след приключване на транзакцията.

Кандидат-купувачът посочва, че икономическата цел на сделката е свързана с търсените от „КейКейСиДжи Груп“ възможности за разширяване на неговото портфолио. „КейКейСиДжи Груп“ разглежда придобиването на контрол върху „Мусала“ като  разширяване на портфолиото си от ИТ услуги и като добра бизнес възможност да разшири своето представяне на съответните пазари в Югоизточна Европа.

Тенденцията за динамично развитие на пазара и общата конкурентна среда предполага ефективно конкуриране между участниците на пазара на ИТ услуги и сделката няма потенциал да му повлияе негативно. От КЗК отбелязват, че сделката не би могла да доведе до съществено възпрепятстване на ефективната конкуренция на пазара на ИТ услуги, особено в резултат на създаване или засилване на господстващо положение.

Сделката беше подписана от собствениците на „Мусала Софт“ и ARICOMA Group в началото на август. Фирмата купувач е част от групата KKCG, която е собственост на Карел Комарек, един от най-успешните чешки предприемачи. ARICOMA Group е бързо развиващ се европейски доставчик на ИТ услуги NextGen.

Тази инвестиция е друга ключова стъпка в стратегическото развитие на ARICOMA. Като част от сделката, мениджърският екип на "Мусала Софт" ще остане на борда в дългосрочен план и ще участва активно в изграждането на бъдещето на ARICOMA. Продажбата подлежи на одобрение от съответните антимонополни служби и се очаква да приключи през четвъртото тримесечие на тази година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *