ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

ДБ със законопроект за поемане на контрола над “Лукойл” в Бургас

Демократи за силна България

"Демократична България" внесе в деловодството на Народното събрание законопроект, с който правителството ще може да поеме оперативния контрол върху рафинерията на “Лукойл” в Бургас. Това решение е ново за българското законодателство, но при неговото оформяне е следван опитът на Германия, уточни съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Инициативата е част от мерките, записана в Декларацията за ограничаване на руското влияние в България, огласена в парламента от обединението още на 13 май и представлява правен инструментариум за гарантиране на енергийната сигурност на страната, обяви Иванов. 

Народният представител от ДБ Надежда Йорданов обясни, че става дума за изменение и допълнение на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти с нефтен произход, поясни депутатът от ДБ Надежда Йорданова. С поправките се предлага критична инфраструктура за производство, пренос, съхранение и разпространение на нефт и нефтени продукти да може да преминава под оперативното управление на особен представител от държавата, когато е засегната националната сигурност, има злоупотреба с монополно положение или са наложени ограничителни мерки от ООН, от Европейския съюз. 

Поемането на оперативния контрол ще става със заповед на Министъра на икономиката и индустрията, след внимателна проверка и препоръка на консултативния съвет във ведомството. Особеният контрол може да продължи до 6 месеца, като ще може да се удължава само веднъж. Заповедта на министъра ще подлежи на съдебен контрол. 

"Защитата на националната сигурност е от особена важност за демократичното общество, а от друга страна е защитена и частната собственост. Ние сме предложили възможно най-консервативния подход, защото, за разлика от Германия, ние не предвиждаме експроприация, а спираме само до първия етап – оперативен контрол", обяви Йорданова. И подчерта, че са предвидени редица ограничения пред специалния търговски представител на държавата да не злоупотребява с правомощия, например той няма да има право да се разпорежда с недвижимо имущество. 

"Готови сме да направим подобрения в проекта в рамките на парламентарния дебат", уточни Йорданова. "Ще търсим широк политически консенсус за намиране на най-добрите решения", каза Христо Иванов.

От своя страна депутатът Ивайло Мирчев, един от инициаторите и авторите на законопроекта, обясни каква е ситуацията в момента: България има двугодишна дерогация, която й дава възможност да внася руски петрол. Целта била да паднат цените за българския пазар. "Лукойл", от своя страна, обявил на пресконференция съвместно с представители на българското правителство, че, ако не може да изнася петролни продукти за трети страни, ще затвори. "Но това не може да бъде позволено и няма как една частна компания да обяви нещо подобно рамо до рамо с представители на българското правителство", възмути се Ивайло Мирчев.

С предложението на ДБ ще бъде наложен оперативен контрол върху рафинерията на "Лукойл" в Бургас и ще бъде постигната главната цел – петролът, който се внася от Русия, сорт "Уралс", ще бъде насочен към вътрешния пазар, като така цените за българските потребители сериозно ще спаднат. Германия и Италия вече са въвели подобна мярка с газохранилищата и рафинериите на "Газпром", "Роснефт" и "Лукойл" и така не са допуснали да се стигне до енергийна криза. Освен това при предложението на ДБ по никакъв начин не става дума за национализация, подчерта Мирчев. 

Атанас Атанасов посочи, че е разбрал днес, че ДПС също са проявили загриженост за износа на нефтени продукти на "Лукойл", но че по негова информация те просто искали да овладеят компанията с подставени лица.

Неговият колега Мартин Димитров използва случая, за да припомни, че правителството е дало обещание и че вече е време да си го изпълни – а именно да прекрати концесията на пристанище "Росенец", въведена през 2011 година. Според Димитров сега е моментът държавата да си го върне обратно. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *