ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Държавите от ЕС ще инвестират 70 млрд. евро в образование

мария Габриел

"Безпрецедентен бюджет от 70 милиарда евро се предвижда да бъде инвестиран от държавите членки в образование и обучение. Днес предизвикателството е тези инвестиции да се превърнат в решения и осигурят достъп до качествено образование, да подкрепят учителите и да помогнат на държавите членки да направят необходимите промени. Европейската лаборатория за качество на инвестициите в образованието е важна стъпка за постигането на тези амбиции."

Така българският еврокомисар Мария Габриел обяви създаването на европейска лаборатория за качество на инвестициите в образованието. Комисар Габриел представи новата инициатива в Брюксел по време на Съвета на министрите на Европейския съюз по образование. 

Целта на лабораторията е да подпомага държавите членки при предприемането на конкретни действия в образованието и обучението и при оценката на тяхната ефективност. Лабораторията ще идентифицира и предостави нови идеи и методи за оценяване на образователните практики. Създателите на политики и заинтересованите страни на национално и регионално ниво ще имат възможност да обменят практики и опит и да споделят информация чрез съвместни дейности.

За тази цел лабораторията ще предостави достъп до ресурси, методики, обучителни курсове и инструменти за сътрудничество. Тя ще подпомогне изготвянето на планове за инвестиране в образованието въз основа на спецификите във всяка държава членка. 

Мария Габриел допълни, че с лабораторията ще се вземе под внимание оценяването на образователни практики според специфичния контекст – на местно, регионално и национално равнище. Тя заяви, че активното участие на държавите членки, регионите и преподавателите е ключово за успеха на инициативата и за създаването на образователни политики, ориентирани към бъдещето.

През 2023 г. се предвиждат различни събития и курсове за популяризиране на новата инициатива. Мария Габриел сподели, че ще бъде организиран обучителен курс за методите на оценяване през февруари 2023 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *