ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

ЕК одобри Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 г.

риба

Европейската комисия одобри Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 г., която ще се прилага у нас. България е девета държава членка с одобрена програма от целия Европейски съюз.
Общият й бюджет е 115 298 345 млн. евро или 225 500 504 млн. лева безвъзмездна финансова помощ, като разпределеният финансов ресурс от Европейския фонд за морско дело, рибарство и аквакултури е в размер на 84 944 698 млн. евро или 70% от общия бюджет, а националното съфинансиране е 30 353 646 млн. евро или 30% от бюджета на Програмата.
„Приемането на българската Програма за морско дело, рибарство и аквакултури за следващия програмен период е важен знак за  устойчивостта на рибарския ни сектор и рибарските общности“, коментира ръководителят на Управляващия орган на Програмата и заместник-министър на земеделието Георги Събев. По думите му рибарството е изключително важно, особено за някои региони у нас, като крайморските. Той подчерта, че чрез Програмата ще се подкрепи и развитието на местния поминък, и местните общности както по Черноморието, така и по Дунав и вътрешността на страната. На фона на глобалните предизвикателства това е добър и важен сигнал за българското рибарство.
Благодарение на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 г. се дава реален шанс да постигнем целта за един по-конкурентоспособен, по-устойчив и по-модерен сектор „Рибарство“ в България. "Предприятията в сектора могат да се възползват от финансовата подкрепа, за да развият потенциала си, да въведат иновации и да се справят с настоящите пазарни предизвикателства“, коментира заместник-министърът на земеделието Георги Събев. 
Сред целите на програмата е заложено още укрепването на икономически, социално и екологично устойчиви риболовни дейности, производство на аквакултури и преработка на продукти от риболов и аквакултури. В тази връзка предприятията ще бъдат подпомогнати за инвестиции в повишаване на енергийната ефективност, дигитализация и диверсификация на производството. 
През програмен период 2021-2027 г. фокусът ще бъде насочен и към насърчаване адаптирането на риболовния капацитет, осъществяване на ефективен контрол и правоприлагане в областта на рибарството, включително борба с незаконния, недеклариран и нерегулиран риболов.

Част от финансовия ресурс ще бъде използван за повишаване качеството на събиране на надеждни данни с цел вземане на решения, основани на знанието. Друг основен акцент по програмата е защитата и възстановяването на водното биологично разнообразие и на водните екосистеми. 
По програмата ще се подпомагат и инвестиции в устойчива синя икономика в крайбрежните и вътрешните райони, както и ще се насърчава развитието на общностите, занимаващи се с рибарство и аквакултури. Важен аспект от прилагането й е и повишаване на знанията за морската среда и разширяване на морското наблюдение.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *