ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

“ЕНИ” се опитва да реши проблема със спрения руски газ

пазари

Италианският енергиен гигант "ЕНИ" съобщава, че работи за преодоляване на проблема със спрените руски газови доставки за Ботуша. Компанията не получава руско синьо гориво през входната точка Травизо от събота (1 октомври). руските газови потоци за Италия пристигат по Транс-Австрийския газопровод от Украйна до Травизо в североизточната част на страната.

В официално изявление в "Телеграм" руският държавен монополист "Газпром" информира, че проблемът със спрения газ е резултат от регулаторни промени в Австрия. Руският енергиен гигант посочва, че транзитът през австрийската територия е бил анулиран след като газовият мрежови оператор на страната е отказал да потвърди транспортните заявки (познати като "номинации"). Говорител на "ЕНИ" обаче твърди, че Австрия продължава да получава руски газ на границата си със Словакия.

Италия успя да си осигури допълнителен внос на горивото за тази година от алтернативни доставчици, за да компенсира орязаните руски газови потоци след като избухна войната в Украйна. В момента руската суровина съставлява около 10% от италианския внос срещу около 40% (или 29 млрд. куб м годишно) преди украинския конфликт, като дяловите участия на Алжир и Скандинавските държави са увеличени. След съкращаването на руските газови "пратки" от средата на юни "Газпром" е изпраща в Италия по 32-34 млн. куб. м дневно през септември.

През миналата седмица руският газов гигант предупреди, че може да наложи санкции на украинския си контрагент "Нафтогаз", които могат да доведат до ефективно намаление на всички сегашни доставки за Европа, които са около 37 млн. куб м дневно. "Газпром" има разногласия с "Нафтогаз" заради спора с плащанията на комисионни, който може да доведе до забрана на фжинансовите трансакции с украинската компансия.Москва поетапно и методично затваря газовото кранче за Европа, включително на Германия. Европейският съюз твърди, че Кремъл използва синьото гориво като оръжие. Русия твърдо отрича тези обвинения и хвърля вината върху западните санкции.

На 30 септември "Газпром" е свил с около 30% и газовите доставки за Молдова, съобщава директорът на газовата компания "Молдовагаз". Вицепремиерът на страната Андрей Спину посочва, че руският държавен монополист е предупредил за редукцията, която се дължала на "технически проблеми" и че Кишинев ще поиска от "Газпром" да увеличи отново предлагането. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *