ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Европейската енергийна криза помита цели сектори

пазари

Белгийският пивовар на бирата "Делириум тременс" – "Хюйге" – е изправен пред реалния риск да спре производството за първи път от повече от век насам, защото енергийната криза в Европа генерира неочаквани колебания в региона. От германските домати до шведския хляб спреният руски газ започва да поразява и сектори извън енергийните дружества и едрите консуматори на електроенергия. Пораженията върху доставките на храни и напитки вероятно ще се задълбочат успоредно с понижението на температурите и нуждата от отопление на домакинствата, което ще принуди бизнеса и потребителите да вземат трудни решения.

Пивоварната "Хюйге", която се намира в белгийското село Меле, изнемогва от увеличените 13 пъти цени на течния въглероден двуокис, който прави бирените балончета. Надеждите на производителя са, че съдът, който трябва да реши съдбата им на 14 септември, няма да позволи на доставчиците да се оправдаят с форсмажорни обстоятелства. Собственикът на фамилната компания Ален Де Лает споделя за медиите, че има въглероден двуокис до 13 септември и се надява на алтернатива в последната минута. В противен случай той ще трябва да спре производството докато открие план "В", което ще се случи за първи път от 1906-а.

Европейският съюз се опитва да охлади кризата, предизвикана от орязаните руски газови доставки. Шефката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се очаква да предложи на 14 септември задължителен таван на използването на електроенергия в блока – крачка към режим на тока – успоредно с мерки за данъчно облагане на свръхпечалбите на енергийните фирми и насочване на получените средства към борещите се за оцеляване компании.

Проблемите на белгийския пивоварен бранш са предизвикани от поредица несполуки, показващи колко силни са взаимните връзки на европейската икономика. Норвежкият гигант за производство на торове "Яра интърнешънъл" спря да произвежда амоняк в завода си в Нидерландия, нанасяйки сериозен удар върху доставчика на "Хюйге" – "Нипон Гасес", който поискал 3350 евро за тон въглероден двуокис вместо предишните 250 евро. "Яра" посочва, че в момента основаното на газ производство в Европа не е рентабилно и компанията продължава да следи внимателно положението и да адаптира продукцията си. 

"Хюйге" не е единствен в нещастието. "Карлсберг" също се опасява, че ще трябва да "намали значително" или да спре напълно производството на бира в Полша заради недостиг на течен въглероден двуокис. И ред други белгийски пивовари имат същите проблеми и опасенията от спазми нарастват. От Асоциацията на белгийските пивовари пък отбелязват, че "допреди няколко месеца секторът е работил като швейцарски часовник", но "заради новото положение с растящите цени на газа, процесът е разстроен по цялата верига".

Амонякът, който се произвежда с природен газ, е засегнат сериозно от ценовия скок, предизвикан от спрените доставки на руско синьо гориво заради санкциите на Запада срещу Кремъл. Вълната от затворени заводи е извадила извън строя почти половината от капацитета на региона, провокирайки криза както за производителите на торове, така и на въглероден двуокис – вторичен продукт от процеса. Този газ е жизнено важен елемент от хранителната индустрия. С него се инжектират животните преди да бъдат умъртвени в кланиците; той се използва за удължаване на живота на рифовете, както и за получаването на сух лед, който да държи замразени храните по време на транспортирането им. 

Британската онлайн фирма за бакалски стоки "Окадо груп" обяви на 13 септември, че увеличените цени на различни суровини като сухия лед и енергията вероятно ще орежат печалбите през четвъртото тримесечие, защото купувачите ще свият потреблението.

За германския производител на парникови домати, чушки и ягоди "Витенберг Гемюзе", разстроеното производство на амоняк означа и загуба на топлина и на гореща вода, използвани за парниците. Един от неговите доставчици на отопление и на въглероден двуокис – "Ес Ка Ве Пиестериц", който е специализиран за химикали за селското стопанство и е най-едрият производител на амоняк и на урея в страната, спря работа през миналата седмица. Това застрашава и други сектори от германската икономика. Компанията, която води преговори с правителството да бъде спасена с държавни средства, покрива около 40% от германското потребление на реагента AdBlue, използван за пречистване на газовите емисии, отделяни от дизеловите автомобили. Неговият недостиг може да спре трафика на товарни камиони по шосетата на страната. 

В Швеция една от най-големите пекарни Pagen се включи в "хора от предупреждения" на колегите си от бранша за рисковете за доставките на храни, произтичащи от препускащите енергийни сметки и очаквания режим на тока. През юни прекъсване на електрозахранването само за една секунда е разстроило производството на компанията за четири седмици, коментирал за местни медии шефът на отдела за връзки с обществеността.

Белгийският премиер Александер де Кро пък предупреди, че икономиката на Европа е заплашена "да спре напълно" от ефекта на доминото, предизвикан от енергийната криза.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *