ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Европейският съюз одобри Директивата за минималните заплати

eвро

Днешният ден бележи края на един дълъг законодателен процес, но не може да се празнува, докато тази Директива не донесе пари в джобовете на хората.

Това коментира заместник-генералният секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП) Естер Линч по повод Директивата за адекватните минимални заплати и насърчаване на колективното трудово договаряне.

След това Линч продължи, че няма абсолютно никакво оправдание държавите членки да чакат две години, за да осигурят достойно заплащане. Кризата с разходите за живот изисква от правителствата незабавно да помогнат на най-нископлатените работници, категорична бе представителката на Европейската конфедерация на профсъюзите.

По думите й правителствата в ЕС трябва да последват Германия и да предприемат незабавни действия за увеличаване на законоустановените минимални заплати, както и да насърчават колективното договаряне като най-добрият начин за осигуряване на наистина справедливо заплащане.

Директивата за адекватните минимални заплати и насърчаването на колективното трудово договаряне днес (4 октомври) бе одобрена  окончателно.

Процедурата по приемането ѝ продължи близо две години и бе предшествана от дълга борба на синдикатите в Европейския съюз, като Конфедерацията на независимите синдикати в България имаше изключително активна роля.

Сега държавите членки трябва да предприемат действия, за да гарантират, че са въвели закони и практики навреме, за да спазят двугодишния срок за транспониране на директивата след официалното ѝ приемане от Съвета на срещата на финансовите министри на ЕС тази сутрин, коментираха европейските синдикални лидери.

От Европейската конфедерация на профсъюзите призовават държавите членки незабавно да последват примера на Германия и да повишат заплатите. Германия е сред тези 2/3 страни в ЕС, в които минималната заплата е под определения праг за риск от бедност (60% от медианната заплата в страната и под 50% от средната).

Медианната заплата, образно казано, е средната стойност на заплатата, която отразява, че половината от служителите печелят по-малко, а другата половина печелят повече от въпросната средна стойност на доходите.

От  1 октомври Берлин повиши минималната си работна заплата от 10.45 евро на 12 евро на час, с което тя достигна 60% от медианната работна заплата в страната и осигури 15% увеличение на заплатите на 6.64 милиона работници.

Новоприетата директива означава, че държавите членки трябва да проверяват адекватността на законоустановените минимални заплати, като вземат предвид покупателната способност и разходите за живот. Минималната заплата в съответната страна трябва да е 60% от медианната и 50% от средната, като държавите членки ще бъдат задължени да насърчават колективното договаряне и да се борят с разрушаването на профсъюзите.

Страните, в които обхватът на колективното договаряне е под 80%, ще бъдат задължени да изготвят план за действие. Той трябва да бъде в подкрепа на колективното договаряне, на засилването на участието на синдикатите в определянето и актуализирането на законоустановените минимални заплати. Трябва да послужи и като изискване към дружествата, които получават договори за обществени поръчки, да спазват правото на организиране и колективно договаряне.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *