ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Европейските мобилни връзки са заплашени да останат на тъмно

пазари

Нещо доскоро немислимо очаква Европа – мобилните връзки да излязат от строя през зимата, ако режимът на енергия засегне части от мобилните мрежи на региона.

Решението на Русия да спре газовите доставки за Стария континент по ключовия газопровод "Северен поток" и появата на пробиви и разливи по тръбите увеличават вероятността от енергиен недостиг. Във Франция пък ситуацията се напряга от изключването на няколко ядрени централи за поддръжка.

Официални представители на телекомуникационните оператори се страхуват, че евентуална сурова зима ще подложи на сериозен тест инфраструктурата им в Европа и ще принуди компаниите и правителствата да се опитат да облекчат негативния ефект. В момента не съществуват достатъчно резервни системи за захранване в много европейски държави, които да поемат тъмните часове, твърдят четирима мениджъри от бранша. Това увеличава вероятността от изключване на мобилните телефони.

Доста държави от Европейския съюз, между които Франция, Швеция и Германия, се опитват да гарантират, че комуникации ще има, дори ако прексъванията на захранването изтощят батериите, инсталирани на хилядите клетъчни антени на територията на страните им. Европа разполага с почти половин милион телекомуникационни кули – повечето от тях с резервно захранване на батерии, които могат да поддържат работата на мобилните антени за около 30 минути.

Франция

План, разработен от френската електрическа компания "Енедис" – поделение на държавното електрозахранващо дружество "Електрисите дьо Франс", предвижда потенциални прекъсвания на захранването до два часа при най-песимистичния сценарий, твърдят запознати с въпроса лица. Те ще засегнат само отделни части от страната на ротационен принцип. Жизнено важни услуги като болници, полицейски участъци и правителствени обекти няма да бъдат лишавани от ток.

Френският кабинет, телекомуникационните оператори и "Енедис" са провели консултации по темата през лятото. Френската федерация на телекомите, която представлява Orange, Bougies Telecom и Altice, са насочили вниманието към факта, че "Енедис" не е успял да извади антените от защитените от изключване на захранването обекти. Франция има около 62 хил. кули за мобилни услуги и секторът няма да успее да снабди всичките антени с нови батерии, твърди президентът на федерацията Лиза Белуло.

В изявление за агенция "Ройтерс" от електрическата компания са посочили, че всички редови потребители се третират равностойно в случай на извънредни прекъсвания на тока. "Енедис" информира също, че може да изолира секции от мрежата, които захранват приоритетни клиенти като болници, ключови индустриални инсталации и военните и че добавянето на телекомите в приоритетния списък е работа на местните власти.

Швеция, Германия, Италия

Телекомуникационните компании в Швеция и Германия също са изразили опасения от потенциален недостиг на електрозахранване пред своите правителства.

Шведският регулатор на сектора PTS работи с операторите и с други правителствени агенции, за да намери решение, като се обсъждат и страничните ефекти от режим на тока. PTS финансира покупката на подвижни станции за гориво и нае мобилни базови станции, които се свързват към мобифоните, ако захранването прекъсне.

Италианските телекоми искат мобилната мрежа да бъде изключена от каквито и да било токови паузи или пестене на енергия и ще повдигнат въпроса пред новия италиански кабинет. Изключване на захранването повишава вероятността от увреждане на електронни компоненти в случаите на внезапни токови удари, твърдят експерти от бранша.

В Германия "Дойче телеком" има 33 хил. мобилни радио-кули и дублиращите системи за захранване в извънредни ситуации може да поеме малка част от тях по едно и също време. Компанията ще използва работещите на дизел устройства за продължителни тъмни паузи. 

Оптимизиране на трафика

Производителите на мобилни устройства "Нокиа" и "Ериксон" работят с мобилните оператори за ограничаване на пораженията от прекъсвания на захранването. Те трябва да направят преглед на мрежите си, за да намалят потреблението на енергия и да модернизират съоръженията си като използват устройства с по-ниска консумация на ток.
За да спестят енергия, телекомите използват софтуер за оптимизиране на трафика, "приспиват" кулите когато не се използват и изключват различни честотни мрежи. Те работят и с националните правителства, за да проверят дали плановете им включват поддръжката на жизнено важни услуги.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *