ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Фирмите в Германия обмислят съкращения заради кризата

Фолксваген

Около една четвърт от компаниите в Германия обмислят съкращаване на работни места на фона на енергийната криза и растящите цени на енергията. Това стана известно от проучване, проведено от Института за икономически изследвания Ifo в Мюнхен по поръчка на Фондацията за семейни предприятия.

Уточнява се, че 25% от предприятията от 1060, участвали в проучването, са заявили, че съкращаването на работни места е мярка за тях, за да се противопоставят на растящите цени на енергията. Около 13% от компаниите от своя страна съобщават за спиране на производството, а 9% вече го изнасят в чужбина.

Според подобно проучване, проведено през април, само 14% от компаниите планират да съкратят работни места, а 6% говорят за спиране на производството.

Според социолозите все повече компании трябва да отлагат планираните си проекти заради високите цени на енергията. В същото време 82% от предприятията планират да инвестират в енергийна ефективност или вече са го направили, а 48% от компаниите преминават към други енергийни източници или възнамеряват да го направят. 90% от предприятията също обявиха възможно увеличение на цените.

По-рано министър-председателят на германската провинция Саксония Михаел Кречмер заяви, че в момента германските компании се борят за оцеляване поради високата цена на енергията.

Президентът на Германската търговско-промишлена камара Петер Адриан също каза, че някои предприятия в страната могат да спрат работата си поради липса на решения на енергийните проблеми.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *