ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Френски компании инвестират в България над 1 млрд. евро

Никола Стоянов и представители на френския бизнес у нас

Преките инвестиции от Франция възлизат на 1,028 млрд. евро, а френските фирми, които развиват бизнес в България, са над 200. Това стана ясно по време на среща във формат "закуска с инвеститори", която служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов проведе с представители на френския бизнес у нас. "Френски компании са разкрили над 15 000 работни места в България", уточни Стоянов. И подчерта, че като толкова голям работодател, e важно тези компании да имат пряк диалог с ресорния министър и да поставят всички проблеми, които имат. "Целта ни е заедно да търсим решенията и да открояваме приоритетните сфери, в които да задълбочаваме партньорството", допълни той.

Франция е традиционен търговско-икономически партньор на България. Освен политически, културни и исторически връзки, между двете страни съществуват и добри търговски отношения, като през 2021 г. стокообменът между България и Франция отбелязва ръст от над 17% спрямо 2020 г. и е в размер на 2,2 млрд. евро Износът от България за Франция включва продукти на машиностроенето, хранително-вкусовата и фармацевтичната промишленост, слънчогледово масло, минерални торове, царевица, етерични масла. В тази връзка министърът акцентира върху факта, че износът от страната ни към Франция се е увеличил с 18% и е в размер на 1,2 млрд. евро през миналата година.

Представени бяха и концепцията за промяна начина на работа и управление на индустриалните зони в България. Сред основните проблеми, които представителите на френския бизнес представиха, бяха недостигът на кадри и нуждата от разширяване на дуалното обучение.

Срещата се организира с подкрепата на Посолството на Франция у нас и Френско-българската търговска и индустриална камара. Това е третата от поредица срещи във формат "закуска с инвеститори“. Такива бяха вече проведени с представителите на австрийския и немския бизнес в България.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *