ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Гари Бекър обяснява поведението на човека с икономическата теория

Гари Бекър (Блумбърг)

На днешния ден можем да си спомним за Гари Бекър (Gary Stanley Becker), американският икономист, Нобелов лауреат през 1992 година. Той получава отличието „за опита да се обяснят някои страни от поведението на човека с икономическата теория.“

Той е роден е на 2 декември през 1930 г. в Потсвил, щата Пенсилвания. Получава бакалавърска степен в Принстънския университет през 1951 г. и докторска в Чикагския университет (1955 г.).

Гари Бекър е преподавал в Колумбийския университет от 1957 до 1968 година. По-късно се завръща в Чикагския университет, където работи в департаментите по икономика, социология и в Booth School of Business.

Ученият е повлиян от идеите на Милтън Фридман – американският икономист, статистик, известен най-вече с работата си в областта на макроикономиката и своята защита на свободния пазар, също е нобелов лауреат за икономика.

Гари Бекър работи в областта на социалната икономика, която се отнася до третия икономически сектор, между частния (бизнес) сектор или публичния (държавен) сектор. Тя включва организации като кооперациите, неправителствените организации и благотворителността. Икономиката може да се смята като състояща се от три сектора: бизнес частен сектор, който е частно притежаван и мотивиран от печалбата; публичен сектор, който е притежаван от държавата; и социална икономика, която обхваща широка сфера от общностни, доброволчески и не-за-печалба активности. Понякога се смята, че има и четвърти, неформален сектор, или това е секторът на размяната, която се случва в семейството и между приятели.

Гари Бекер печели още Медал „Джон Бейтс Кларк“ през 1967 г. и Президентски медал за свобода през 2007 година.

Той е прилагал икономическата теория за изследване на нетрадиционни проблеми като дискриминацията, престъпността, семейството и наркоманията. Гари Бекер е повлиял при формирането на идеите на Кейси Мълиган, Стивън Левит и Роланд Фрайер Младши.

Гари Бекър умира на 3 май през 2014 година в Чикаго.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *