ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

„Газпром“ намали производството с 18.6% за десетте месеца

газпром

Между януари и октомври руската държавна енергийна компания „Газпром“ е намалила производството на природен газ с 18.6 на сто спрямо същия период на миналата година до 344 милиарда кубически метра газ. Пресслужбата на дружеството публикува съобщение за това в канала си в Telegram.

Освен това търсенето на газ от компанията на вътрешния пазар е намаляло с 5.6 на сто или 11 млрд. куб. метра, докато износът за страни извън ОНД е намалял с над 40 процента. Намаляло е търсенето на суровината в световен мащаб, което се дължи на страните от ЕС и Великобритания. Не бива да се пропуска и факта с високата запълняемост на газохранилищата в общността. Обемът на доставките намалява с 67.6 млрд. куб. м до ниво от 91.2 млрд. куб. метра.

Въпреки това износът през тръбопровода „Силата на Сибир“ за Китай се е увеличил. От пресслужбата на компанията обаче не дават конкретни обеми.

През първата половина на октомври вицепремиерът Александър Новак заяви, че през 2023 г. доставките на газ чрез „Силата на Сибир“ са планирани на ниво от 22 милиарда кубически метра. В края на тази година се очаква обемът на руския износ на природен газ в това направление да възлезе на 15 милиарда кубически метра.

И в началото на септември пресслужбата на „Газпром“ съобщи за спад на добива на синьо гориво с 14.6 на сто спрямо миналата година.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *