ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Газът през април поскъпва с 25,3%

Природен газ - сметки - цена

Нов рекорден ръст бележи цената на природния газ у нас от днес (1 април). Комисията за енергийно и водно регулиране реши, че през април синьото гориво ще струва 142 лева и 59 стотинки за мегаватчас без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Не се сбъднаха последните прогнози на енергийния регулатор. Само преди дни КЕВР обяви, че синьото гориво може да поскъпне с около 13,5% от април. Увеличението се оказа с 25,3 процента спрямо миналия месец, но все пак цената е значително по-ниска от предложената в първоначалното заявление на „Булгаргаз“ цена от 179,36 лв. за мегаватчас.

Причините за покачването на цената на природния газ е войната в Украйна и повишената несигурност на доставките поради заплахите на Русия да прекрати подаването на газ. През миналия месец бяхме свидетели на сериозно покачване на цените на европейските газови борси, като само през деня на откритото заседание на КЕВР на 30 март цената се покачи с 15%, посочват от КЕВР.

Цените на природния газ на борсите продължават да бъдат силно зависими от хода на военния конфликт между Русия и Украйна. Ситуацията е изключително динамична, налице са и други събития, които се очаква да окажат пряко влияние върху тях. Русия обяви, че от 1 април въвежда заплащане в рубли на доставяния природен газ, а Австрия и Германия активираха първо ниво на план за извънредни ситуации за осигуряване на доставките на газ. Всичко това води до повишаване на цените на природния газ, който България внася по договора с „Газпром“, заявяват от комисията.

Енергийният регулатор посочи, че е положил максимални усилия за намаляване на цената за месец април, като е използвал всички възможни количества от газохранилището в Чирен. Поради приключването на отоплителния сезон повишението на цената ще има минимално отражение върху сметките на битовите потребители.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *