ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Германия и Полша с декларация за взаимопомощ след отказа от руски петрол

петрол

Германия и Полша подписаха съвместна декларация за взаимна подкрепа в областта на петролната сигурност на двете страни, съобщава РИА Новости, позовавайки се на германското министерство на икономиката.

Съобщава се, че документът е подписан от министъра на икономиката и опазването на климата Роберт Хабек и министъра на климата и околната среда на Полша Анна Москва.

Хабек отбелязва, че постепенното спиране на покупките на петрол от Русия е проблем за рафинериите в Германия и Полша. Според него тази декларация е важна стъпка, която укрепва енергийната сигурност на двете страни.

„Германия и Полша признаха взаимозависимостта на петролните пазари в Полша и в Източна Германия, както по отношение на петролните продукти, така и по отношение на цялостната петролна инфраструктура“, се казва в изявление на германското министерство на енергетиката.

Отбелязва се още, че с подписването на декларацията страните желаят „да осигурят работата на полските рафинерии в Гданск и Плоцк и германските рафинерии в Швед и Леуна, както и тяхното снабдяване с достатъчно количество суров петрол“.

По-рано полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че Варшава призовава Европейския съюз да се откаже от руския петрол възможно най-скоро.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *