ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Гърция се противопоставя на ЕК за таван на цената на газа от 275 евро за MWh

Газовият терминал на о-в Ревитуса

Говорителят на гръцкото правителство Янис Иконому заяви пред репортери на брифинг, че страната му не е съгласна с предложението на Европейската комисия (ЕК) за определяне на таван на цената на природния газ от 275 евро за MWh.

Според Иконому, Гърция ще продължи да работи с други европейски страни за разработване на нова инициатива.

Атина предлага таванът да бъде 150-200 евро за MWh (от 1600 до 2100 долара за хиляда кубически метра). Гърция също свика координационна среща с участието на 15 министри на енергетиката. Те планират да представят обща позиция на 13 декември на новия извънреден съвет на енергийните министри.

„Гръцката страна ясно изрази своята позиция. Предложението на Европейската комисия за таван на цената от 275 евро не ни устройва и не обслужва нито заявените цели, нито амбициите на европейските граждани. Ще продължим да оказваме натиск с други държави, за да подготвим предложение, което ще има резултат“, заявява представителят на гръцкото правителство.

Според него гръцкото правителство, независимо от решението на Европейския съюз, има конкретен план за подкрепа на гърците, е подчертал Иконома, които плащат много по-малко от средното европейско ниво за енергия.

„Имаме втората най-евтина цена. И ще продължим да се движим в тази посока. Ще върнем свръхпечалбите на производителите на електроенергия“, е добавил Иконому.

По-рано министърът на климата и околната среда на Полша Анна Москва заяви, че страните от Европейския съюз са поставили "своеобразен ултиматум" на Европейската комисия по въпроса за определяне на лимит на цената на газа.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *