ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Интерконекторът с Гърция транспортира природен газ за Молдова

Интерконектор с Гърция Кирил Петков

Първите количества газ за Молдова потекоха по газопровода IGB. Интерконекторът Гърция-България достига над 80% запълване на общия си капацитет от 3 млрд. куб. м. годишно още в първите два месеца от въвеждането му в експлоатация, съобщиха от "АЙ СИ ДЖИ БИ".

Интерконекторът има ключова роля за диверсификацията на източниците на доставки на природен газ за региона. Той свързва България директно с Трансадриатическия газопровод и с Южния газов коридор, което позволява достъп до нови, разнообразни източници и допринася пряко за повишената сигурност на доставките. Инфраструктурата е ключова за целия регион на Централна и Югоизточна Европа, като създава изцяло нов маршрут за пренос на природен газ от нови източници до редица държави, включително Молдова и Украйна.

От 1 октомври 2022 г. количествата природен газ, транспортирани по интерконектора, осигуряват близо една трета от зимното потребление на България. За момента, резервираният капацитет за Молдова също ще се използва за подсигуряване на необходими количества за вътрешното потребление на страната по време на зимния период, гарантирайки надежден и предвидим източник на доставки. Свободният капацитет по IGB се предлага от независимия преносен оператор  "АЙ СИ ДЖИ БИ" на две водещи европейски платформи – PRISMA и RBP. Със старта на преноса към Молдова, IGB достига над 80% запълване на общия си капацитет от 3 млрд. куб. м. годишно.

"Това е ясен знак за пазарния интерес към IGB и възможностите, които той предлага – засилена енергийна свързаност, повишена сигурност на доставките и достъп до разнообразни източници. Интерконекторът заема изключително важна роля в този момент на несигурност и повишени рискове, и вярваме, че възможността за увеличаване на капацитета на IGB до 5 млрд. куб. м. годишно ще допринесе още по-осезаемо за енергийната сигурност както на България и Гърция, така и на съседните държави и по-широкия регион", подчертаха изпълнителните директори на  "АЙ СИ ДЖИ БИ" Теодора Георгиева и Георгиос Сатлас.

Проектът IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България) се реализира от смесеното инвестиционно дружество "АЙ СИ ДЖИ БИ" АД, регистрирано в България през 2011 г. с акционери БЕХ ЕАД (50%) и IGI Poseidon (50%). Съакционерът IGI Poseidon e дружество, регистрирано в Гърция, с акционери гръцката компания DEPA International Projects S.A. (50%) и италианската енергийна група Edison S.p.A (50%). В съответствие с устава си, "АЙ СИ ДЖИ БИ" е собственик на газопровода IGB, като извършва финансиране на реализацията му, разпределяне на преносния му капацитет и получаване приходите от преноса на природен газ.

Газопроводът IGB е свързан с гръцката национална газопреносна система (DESFA S.A.) и с Трансадриатическия газопровод (TAP AG) в района на гр. Комотини (Гърция), и с българската газопреносна система ("Булгартрансгаз" ЕАД) в района на гр. Стара Загора. Общата дължина на газопровода е 182 км, диаметърът на тръбата – 32’’ – и проектен капацитет до 3 млрд.м3/год. в посока Гърция-България. В зависимост от пазарния интерес към използване на по-голям капацитет и възможностите на съседните газопреносни системи, капацитетът е проектиран да се увеличи до 5 млрд.м3/год. с допълнително изграждане на компресорна станция.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *