ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Искат политическа воля за внедряване на ИИ в администрацията

Благовест Кирилов

"Изкуственият интелект е технология, която предполага широкомащабно внедряване във всички обществени сфери – публични администрации, болници, комунални и транспортни услуги, както и финансово-контролни сектори, предлагащи продукти и услуги. С автоматизирането на част от процесите ще се създаде възможност за бърз обмен на информация и предоставяне на много повече данни, както и улесняване на администрацията в ежедневната й работа.“

Това заяви заместник-министърът на електронното управление Благовест Кирилов при откриването на конференцията „Изкуствен интелект – политики и управление в публичната администрация“. Конференцията бе организирана от Института по публична администрация. 

Кирилов подчерта, че са необходими управленски решения и политическа воля, за да се изгради доверие в изкуствения интелект. 

Кирилов добави, че Европейският съюз отделя сериозно внимание на етичността и възможностите за контрол върху изкуствения интелект, но и се разглеждат и вариантите как най-правилно да се възползваме от високите технологии.

Заместник-министърът акцентира, че изкуственият интелект би следвало да подкрепя човешката автономия и процесите на вземане на решения, което е особено важно и за публичната администрация. Той обясни, че това изисква изкуственият интелект да се ползва като инструмент за съхраняване на едно справедливо общество, който подкрепя и улеснява ежедневните задачи на потребителите и насърчава спазването на основните права и позволява непрекъснат човешки надзор.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *