ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Испанските инвестиции у нас надхвърлят 880 млн. евро

пазари

Испанските инвестиции у нас са на стойност над 880 млн. евро, а стокообменът ни расте с над 30 на сто през миналата година. На „закуска с инвеститорите“ министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов разговаря с представители на испанския бизнес в България и на Българо-испанската търговска камара. В срещата участие взе и посланикът на Кралство Испания у нас Алехандро Поланко.

Бизнес у нас имат около 80 испански компании, които са разкрили над 3000 работни места. Секторите, в които те са съсредоточени, са туризъм, хотелиерство, текстил, транспорт, автомобилна индустрия, интелигентни градове, недвижими имоти и други.

„Добрата работа на испанските компании у нас дава и тласък на икономическите отношения между нашите две държави”, коментира министър Стоянов.

През последните години двустранната търговия расте, а през 2017-а прескочи и два милиарда евро, отбелязват от министерството на икономиката.

Стокообменът достигна 1.69 млрд. евро за миналата година

и бележи ръст от 34.8 на сто. Износът ни за Испания се е увеличил с 42.2 на сто и е в размер на 951.3 млн. евро, като заема дял от 2.7% от общия износ на България. Вносът се е увеличил с 26.5 на сто и е за 740.9 млн. евро с дял от 1.9 на сто в общия импорт. Търговското салдо е положително в последните две години. Испания заема девето място по отношение на износа и 17-то място по отношение на вноса.

Водещи стоки в износа ни са пшеница и смес от пшеница и ръж,

слънчогледово, шафраново или памучно масло и техните фракции, дори рафинирани, царевица, биодизел и смеси от биодизел и други. Във вноса у нас преобладават биодизел и смеси от биодизел, месо от животни от рода на свинете, пресни, охладени или замразени, медикаменти, медни руди и техните концентрати и други.

Данните са повече от добри, но тези срещи с чуждестранния бизнес очертават и трудностите, които срещат фирмите.

По данни на БНБ сумарните преки чуждестранни инвестиции от Испания в България към началото на тази година възлизат на 883 млн. евро.

Между водещите испански фирми, инвестирали в България, саРиофиса“ – недвижими имоти, „Ибердрола Инмобилиария Риъл Естейт Инвестмънтс“ ЕООД – недвижими имоти, „Херчеса България“ ООД – недвижими имоти, „Еолика България“ –  ВЕИ, „Улбреа България“ ЕООД – строителство, „Керос България“ АД – производство и търговия с керамични изделия, „Рока България“ – производство на санитарна керамика, „Берг Монтана Фитинг“ – производител на металургични изделия.

Сътрудничеството в областта на туризма е от особено значение

поради факта, че туризмът е един от най-важните отрасли в испанската и българската икономика и има значителен дял във формирането на БВП на страните.

В тази връзка България участва активно във всички по-значителни международни и национални инициативи, които се организират в Испания. Ежегодно българската страна участва в туристическото изложение ФИТУР в Мадрид.

Съществуват добри перспективи за осъществяване на съвместни туристически проекти между българските и испанските съвети по туризъм, както и за използване натрупания опит на испанската страна за развитието на вътрешния, селския и градския туризъм, отбелязват от икономическото министерство.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *