ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Износът от България за Сърбия се е увеличил с 50 процента

белград сърбия

Петко Дойков, извънредният ни пълномощен посланик в Сърбия, посети Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и разговаря с председателя й Цветан Симеонов. По време на разговора обсъдиха развитието на търговско-икономическите отношения между двете страни и намирането на начини как да се повиши двустранният стокообмен.

В тази връзка бе договорено два екипа – единият от посолството ни в Сърбия, другият – от Палатата, да подготвят и организират посещение на българска бизнес делегация в Сърбия през ноември. Бизнесмените ни ще посетят района на Босилеград и Ниш. Предвижда се те да могат да участват в двустранен бизнес форум. От Търговско-промишлената палата допълнително ще информират заинтересованите  български компании и организации за точния период на пътуване и условията за участие.

По информация на Министерство на икономиката и индустрията при сравнение на данните за релевантни периоди на 2021 и 2020 година се отчита ръст на стокообмена с 35.9%, увеличение на износа с 50%, ръст на вноса от 24.5 процента.

В същото време търговското салдо е отрицателно за България и възлиза на 22.4 млн. евро.

Към момента, търговските отношения между България и Сърбия са регулирани от Споразумението за стабилизиране и асоцииране между ЕС и Република Сърбия, подписано през 2013 година.

Българските предприемачи, които имат интереси в Сърбия, могат предварително да се запишат към дирекция “Международно сътрудничество и международни организации” на имейл – irelations@bcci.bg 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *