ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Животновъди искат оставката на шефа на БАБХ заради “ВетИС”

ВЕТис

Десет браншови организации в животновъдството изпратиха обща декларация до служебния министър на земеделието Явор Гечев, в която искат оставката на изпълнителния директор на Агенцията по храните – проф. Христо Даскалов.

Причината е, че системата "ВетИС", в която се идентифицират всички селскостопански животни, все още не работи, въпреки че хакерската атака, която я блокира, бе извършена в началото на август.

"Има седем дневен срок, в който едно теле трябва да бъде заприходено, а това вече месец не може да се направи и блокира работата ни" – бе едно от оплакванията на земеделците.

Без "ВетИС" фермерите са като с вързани ръце и според тях БАБХ – в лицето на нейния председател – проф. Христо Даскалов – трябва си понесе отговорността.

Животновъдите имат и още едно искане – те настояват финансовата помощ, която се отпуска заради войната в Украйна, да им бъде изплатена в началото на октомври.

Става дума за 426 милиона лева държавна помощ за земеделците за преодоляване на негативното икономическо въздействие от руската агресия срещу Украйна. От Фонд "Земеделие" са взели решение, че ще приемат заявления за помощта от 1-ви до 23-и септември, а ще платят парите до 21-ви октомври. Фермерите обаче настояват да получат извънредната помощ до 2-ри октомври.

Парите са им необходими, защото те в момента извършват подготовка за новата стопанска година и с тях искат да закупят фуража за животните. Ако парите закъснеят, ще бъдат безсмислени, смятат животновъдите. Те предупреждават, че са под голямо напрежение и че ако исканията им бъдат пренебрегнати, ще излязат да протестират по магистралите.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *