ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Жп трасето Ямбол-Лесово-турска граница ще облекчава трафика с Турция

локомотив ремонт жп линия

Продължават контактите с турските транспортни власти по облекчаване на условията за пътуване –  и за гражданите, и за тежките товарни камиони.

България и Турция започват работа за намаляване на времето при преминаване на влаковете през граничните пунктове, съобщи Христо Алексиев, служебен заместник министър-председател по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията в отговор на въпрос на Никола Димитров по време на парламентарния контрол в петък.

Това е договорено по време на среща между вицепремиера по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев с генералния директор на Турските държавни железници Хасан Пезюк на 9 и 10 ноември.

Общо е мнението, че това е от съществено значение увеличаване на стокооборота, което ще доведе до развитие на икономиките на България и Турция.

Проблемът с преминаването на границата се засилва от увеличения трафик от Турция особено след началото на военните действия в Украйна и наложилите се промени в маршрутите на транспортните фирми. А това ясно показва, че липсва вече инфраструктурен капацитет – и железопътен и шосеен.

В тази връзка е договорено изграждане на нов железопътен граничен преход между България и Турция, като договореното трасе на българска територия е по линията Ямбол – Лесово – турска граница. На турска територия то ще прави връзка с Одрин. Очаква се това трасе да отговори на нуждите на пазара и да облекчи трафика през съществуващия железопътен преход Свиленград – Капъкуле. От януари трябва да започне проучването по този проект, отбеляза министър Алексиев.  

Той съобщи също, че договорено, колкото се може повече ТИР-ове и тежки камиоти да се качат и превозят с влак. Планира се до 22 комбинирани влака да преминават на денонощие и да се превозват до 80-90 000 камиона.

След тези разговори заместник-министърът на транспорта и съобщенията Красимир Папукчийски посочи, че българската страна работи активно и по модернизирането на железопътната инфраструктура по направлението сръбска граница – София – Пловдив – турска граница.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *