ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Кабинетът одобри дерогацията за руския нефт

бензин

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност България да приложи специалната дерогация от член 3м, параграфи 1 и 2 от Регламент на Съвета (ЕС) 833/2014 касаещи ограничителни мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. С решението на кабинета се разрешава изпълнението в периода от 5 декември 2022 г. до 31 декември 2024 г. на договори, сключени преди 4 юни 2022 г. или на допълнителни договори, необходими за изпълнението на такива договори, за закупуването, вноса или трансфера на суров нефт, превозван по море, и на нефтопродукти, изброени в приложение XXV от Регламент на Съвета (ЕС) 833/2014 за ограничителни мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, с произход от Русия или изнасяни от Русия, в съответствие с член 3м, параграф 5 от европейския регламент.

Също така с решението се забранява продажбата на купувачи, разположени в друга държава членка или в трета държава, на нефтопродукти, произведени от суров нефт, превозван по море с произход Русия или изнесен от Русия с кодове по КН 2710, с изключение на нефтопродукти, посочени в приложението към решението на Министерския съвет, както и в случаите на корабно зареждане. Забраната влиза в сила от 5 март 2023 г.

С правителственото решение се отменя и РМС № 569 от 2022 г. за изпълнение на Регламент (ЕС) 2022/879 от 3 юни 2022 г. за изменение на Регламент (ЕС) 833/2014 г. и за предприемане на мерки за понижаване на цените на горивата за гражданите и икономическите оператори.

"За мен като служебен вицепремиер, отговарящ за икономическите политики, е разумно да се забрани износът на дизелово гориво, за да бъде защитен на първо място интересът на българските граждани." Това заяви по време на парламентарния блицконтрол служебният вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта Христо Алексиев. Депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев поиска информация за това докъде са стигнали разговорите на страната ни с Европейската комисия по темата за износа на петролни продукти, произведени от руски нефт. Вицепремиерът посочи, че подобна стъпка – на забрана на износа, е предприела Сърбия, а темата е част от комуникацията на страната ни с Европейската комисия. И допълни, че възможността за забрана на експорта трябва да е валидна за продукцията, която не може да се пласира на българския пазар

Преди дни Европейската комисия категорично заяви, че не е променила становището си за това как България може да прилага отстъпката от санкциите на Европейския съюз, наложени срещу вноса на руски петрол. България се ползва от специална отстъпка от санкциите срещу вноса на руски петрол заради географското си положение. Преди близо месец говорителят на Европейската комисия Даниел Фери обяви, че България няма да може да препродава руския петрол на други страни, за чийто внос по море е получила дерогация. Страната ни е изключение от ембаргото заради специфичното ѝ географско положение.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *