ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Казахстан ще проучи идеята за газов съюз с Русия и Узбекистан

Терминал за природен газ

Идеята за създаване на "троен газов съюз" на Русия, Казахстан и Узбекистан трябва да бъде внимателно проучена от специалисти, преди да бъде взето правителствено решение. Това мнение изрази пред журналисти заместник-министърът на външните работи на Казахстан Роман Василенко.

"Трябва внимателно да го проучим. Засега това е само идея. В дипломацията се изказват много идеи. Те заслужават внимателното внимание на специалистите преди да се вземе конкретно държавно решение. Както каза държавният глава, тази идея сега ще бъде проучен от експерти и от самия него, преди да вземе каквото и да е решение“, коментира Василенко, отговаряйки на въпрос за възможността за създаване на газов съюз на трите страни.

Говорейки за възможните рискове на фона на санкциите срещу Русия във връзка със ситуацията около Украйна, Василенко обясни, че от първите дни на конфликта в Казахстан е създадена правителствена комисия. „Неговата задача е да предотврати негативното въздействие на санкциите върху икономиката на Казахстан и да предотврати използването на територията на Казахстан за заобикаляне на санкциите. Тези позиции не са променени и ще бъдат използвани при оценката на евентуални нови инициативи“, отбелязва заместник-министърът на външните работи.

Президентите на Казахстан Касим-Жомарт Токаев и на Русия Владимир Путин обсъдиха създаването на "тристранен газов съюз" с Узбекистан по време на среща в Кремъл на 28 ноември. Тогава Токаев по време на среща с руския премиер Михаил Мишустин е посочил, че Путин е предложил създаването на тристранен съюз и ще се обади на президента на Узбекистан за това.

Във вторник прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков побясни, че на първия етап става дума за създаване на координационен механизъм по инициатива на Путин. Идеята за създаване на газов съюз от Русия, Казахстан и Узбекистан е изключително актуална и отговаря на интересите на тези страни, отбеляза Песков.

Съществена роля за икономическия потенциал на Казахстан играят природните ресурси – страната е богата на въглища, нефт, природен газ, редица черни и цветни метали, злато, уран, боксит. Значителните запаси от полезни изкопаеми привличат интереса на крупни чуждестранни компании. Държавата също полага големи усилия за привличане на чуждестранни капитали в най-важните отрасли на икономиката, като е разработена и съответната нормативна база за насърчаване и защита на чуждестранния капитал. 

Узбекската национална газова компания „Узбекнефтегаз“ е сред най-големите в света производители на природен газ. В страната има значителни неизползвани запаси от петрол и газ: В Узбекистан има 194 находища на въглеводороди, от които 98 кондензатни и природни газови и 96 газокондензатни. Най-големите корпорации, участващи в енергийния сектор на Узбекистан, са Китайската национална нефтена корпорация, "Петронас", Корейската национална петролна корпорация, "Газпром", "Лукойл" и "Узбекнефтегаз".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *