ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Клаузата „вземи или плати“ е дискриминационна спрямо българските МСП

Булгаргаз

От БТПП за пореден път остро реагират  срещу  прилаганите от страна на „Булгаргаз“ ЕАД санкциониращи действия спрямо крайни потребители на природен газ, основани на приложението на клауза „вземи или плати“ (take-or-pay). Пренасянето на клаузата огледално от неизпълнявания договор на държавното предприятие с „Газпром Експорт“ ООО в договорите с българските клиенти е дискриминационна мярка, насочена към българските малки и средни предприятия, посочват от работодателската организация.

Множество малки и средни предприятия – клиенти на обществения доставчик, чийто основен предмет е доставка на природен газ, в качеството на крайни снабдители на природен газ и автомобилни газозарядни станции на метан за моторно гориво, са с преустановени договори от своите крайни клиенти.

„Булгаргаз“, позовавайки се на действащия договор от 2021 г., отказва да приеме и предоговори отлагане приемането на заявените по т. V на договорите годишни количества, които клиентите не могат да реализират, но са задължени да ги платят, което ги поставя в ликвидна криза.

Ако „Булгаргаз“ има подкрепата на българското правителство по казуса, при това с получаване на целеви кредит за преодоляване на ликвидната криза, санкционираните малки и средни предприятия са поставени в перспективата на фалити.

БТПП настоява Министерството на енергетиката и „БЕХ“ ЕАД, в  качеството на принципал на обществения доставчик, да не пренасят тежестта от кризата към българския бизнес и да препоръчат на „Булгаргаз“ да отпадне т. V от договорите за доставка на природен газ за 2021 – 2022 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *