ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Кметът на Русе ще участва в подписването на споразумението за “Дунав мост 3”

Дунав мост Русе

С 45 гласа „за“ кметът на Русе Пенчо Милков е упълномощен да подпише многостранно споразумение за сътрудничество за строителството на "Дунав мост 3" при Русе-Гюргево, както и да участва в работната група по проекта. В тази група е включен и заместник-кметът на Русе Магдалина Илиева, уточняват от общината на крайдунавския град. Ще се включат и представители на Министерството на транспорта и съобщенията, на Агенция "Пътна инфраструктура", на Национална компания "Железопътна инфраструктура" и други институции. Общинските съветници в Русе са предложили и техен представител да участва в работната група. Кметът Милков е уточнил, че тя е сформирана със заповед на министъра на транспорта и съобщенията и това предложение трябва да се изпратено към него.

Според Пенчо Милков моментът е изключително важен, защото за първи път има реален текст на споразумение между двете държави и общините от двете страни на границата. След дефиниране на мястото, задълженията на общинската администрация ще бъдат да съобразява бъдещото развитие на града /устройствени планове и строителство/ със съоръжението.

„Много години се говори за втори мост на Дунав при Русе, но до момента реални действия са извършени единствено от настоящия министър на транспорта Христо Алексиев и посланика ни в Румъния Радко Влайков“, коментира кметът Пенчо Милков.

Упълномощаването на русенския градоначалник е в продължение на проведената съвместна среща между Община Русе, Министерството на транспорта и съобщенията, Национална компания железопътна инфраструктура, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Агенция „Пътна инфраструктура“. То е следствие и от факта, че Министерството на транспорта и съобщенията е съ-бенефициер по Споразумение за отпускане на безвъзмездни средства по линия на Механизма за свързване на Европа (МСЕ), сектор „Транспорт“ 2021-2027 година.

Основен приоритет в управлението на общината през този мандат на местната власт е подобряването транспортната свързаност на Русе, както с останалата част на държавата, така и с Европа и останалия свят. "В тази връзка инициирахме редица дискусии и срещи както за изграждането на магистралата Русе – Велико Търново, така и за реализиране на втори мост над река Дунав при Русе. Благодарение на положените усилия в тази насока, има реална възможност третият мост над река Дунав в българския участък на реката да бъде изграден именно в нашата община, въпреки голямата конкуренция, създадена от другите дунавски общини в България“, отбелязва Пенчо Милков.

А с изграждането на втори мост над река Дунав при Русе ще се създадат възможности за подобряване обслужването на границата и разрешаване проблема с трафика на тежкотоварни автомобили.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *