ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Kонстантинова освобождава ръководството на “Български пощи”

Пламен Тончев

Вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова обяви, че е поискала оставката на цялото ръководство на "Български пощи". По думите ѝ държавното дружество умишлено е водено към фалит, било е системно недофинансирано, а трупащите се проблеми са били неглижирани, както от ръководството на "Български пощи", така и от бившите управляващи от ГЕРБ. Хакерската атака, осъществена срещу пощите на 16 април, все още не е напълно преодоляна, но най-съществените услуги вече са възстановени. В момента се извършва изчистване на сървърите на всички компютри и системи в клоновата мрежа на пощите.

Към момента в "Български пощи" функционира изплащането на пенсиите и международните пратки. До дни се очаква да заработят и паричните преводи. Засега няма индикации да са изтекли лични данни. Част от архива на дружеството обаче вероятно ще бъде загубена.

Вирусът, с който са атакувани "Български пощи", носи почеркът на Руската федерация, съобщи Васил Величков, съветник по ИТ сигурност на министър Константинова. Всички инструменти са компилирани чрез софтуера "Делфи", често употребяван в Руската федерация. Това, разбира се, не доказва на 100% руското участие в атаката, но подобни атаки в скоро време са направени и срещу пощите на Гърция и Нидерландия, уточни Величков

Хакерската атака е направена от чужбина, а ръководството на пощите е допуснало забавяне от 6 часа, в които не са били изпълнени препоръките за прекъсване на свързаността на всички сървъри с интернет. Така вирусът се е разпространил навсякъде, достигайки и до архивите. Има данни за хакерски атаки и към други държави, които обаче са били неуспешни и в никакъв случай не биха достигнали подобен мащаб като този при "Български пощи", каза председателят на ДАНС Пламен Тончев. При кибератаката първоначално ръководството на пощите е отказало предложението за помощ от ДАНС. Впоследствие ДАНС със съдействието на Министерство на електронното управление и МВР са предприели действия за максимално бързо възстановяване на основните услуги.

"Български пощи" не са включени като стратегически обект за национална сигурност и не са от компетенциите на ДАНС. Въпреки това сме предприели действия за възстановяването им след хакерската атака заради важните социални функции, които изпълняват", увери Тончев. Той посочи, че има външни и вътрешни причини, които са позволили разгръщането в такъв мащаб на кибератаката срещу дружеството. На фона на несигурната геополитическа обстановка в интернет са се появили за свободно ползване много инструкции за осъществяване на кибератаки, които се ползват както от двете страни във войната, така и от криминални контингенти. Системното неглижиране на киберсигурността на "Български пощи" също е спомогнало за разгръщането на атаката.

"Български пощи" е доставчикът на пощенски услуги с най-голям ресурс у нас. Разполага с 2973 станции, 9000 служители в над 2300 населени места, което е 6 пъти по-голям ресурс от лидера на пазара на пощенски и куриерски услуги, заяви вицепремиерът Константинова. Въпреки това държавното дружество има под 2% пазарен дял и то при положение, че пазарът на пощенски услуги у нас расте с 30%. В същото време пощите са осигурявали търговски услуги, от които е излизало на загуба. За разносването на рекламни брошури например "Български пощи" са получили 1 млн. лв., а са похарчили 5 млн. лева.

Министерството на финансите на ГЕРБ системно е недофинансирало "Български пощи" въпреки поетия ангажимент. Остава загадка къде са отишли над 36 млн. лв., с които държавата е недофинансирала дружеството за 2018 и 2019 г. Загубите на дружеството за 2021 г. са 13 млн. лв., обяви заместник министър-председателя и подчерта, че и мениджмънтът не е полагал усилия за подобряване на обстановката. "Очевидно това положение е устройвало всички, защото директорският състав не е променян от 6 години въпреки огромното текучество на служители", каза тя.

Вицепремиерът запита защо ръководството не е сменено вече 6-а година при тези лоши резултати. "Никой не би държал на тази ръководна позиция хора, които губят пазарен дял в момент, в който пазарът расте с 30% на година. Твърдо решени сме да спасим "Български пощи" и да работим за това да изчистят името си и да влязат в 21 век", увери Константинова. В Плана за възстановяване и развитие е заложен проект за модернизация на "Български пощи" за 100 млн., което представлява най-голямата инвестиция, правена в дружеството през последните години.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *