ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Летището край Русе трябва да заработи до края на годината

Летище Русе

„Заедно с Община Русе работим за бързо възобновяване работата на летището в града, като се очаква това да стане до края на тази година. Вече са отпуснати 2.6 милиона лева и те са намират по сметките на общината. Предстои обследване на писта, избиране на наземен и летищен оператор, както и назначаване на персонал, отговарящ на всички изисквания при обслужването на летището“. Това обяви заместник-министърът заместник-министърът на транспорта и съобщенията Владимир Върбанов по време на
Националната кръгла маса на тема „Енергийна ефективност в транспорта и перспективи за използването на нисковъглеродна енергия в Дунавския регион“. Тя е организирана от Русенския университет „Ангел Кънчев“. Участие в събитието взеха заместник областният управител Людмил Христов, кметът на Община Русе Пенчо Милков и неговият заместник по комунални дейности Димитър Недев.

Министерството на транспорта и съобщенията и Община Русе работят заедно за бърз рестарт на функциите на летището за граждански полети.

От своя страна кметът Милков поясни, че се изчаква доклада за т.нар. устойчивост на пистата, което е необходимо условие за възстановяване на полетите. Той обяви и, че има заявени интереси и от други компании за полети. „Когато се възстановява летище, което беше превърнато в поляна, не може да си поставяме нереалистични срокове. Необходимо е пълно обследване, предприемане на мерки за сигурност, които да дават възможност на гражданите, качили се в Русе, директно да се качват на други самолети в София, например. Желанието и ежедневната работа са факт“, коментира кметът Милков.

Според него към момента отпуснатите средства са достатъчни да се възстанови летателната годност на летището. „С мерките, които общината сама прави, ние имаме летище за леката авиация за самолети до почти 6 тона“, уточнява кметът на Русе. Дейностите са финансово определени, налични са и машините за тяхното извършване. В постановлението на Министерски съвет е записано условие, че сумата може да се използва, когато бъде верифицирана от община Русе, че не представлява нерегламентирана държавна помощ. Именно затова от местната власт са и в постоянен контакт с Министерството на финансите. „Такова нещо не е правено от друга община – да общува с Европейската комисия  и да верифицира, че нещо, което държавата е решила да направи в Русе, не е държавна помощ. Летателната годност за големи самолети ще бъде възстановена.“, категоричен бе кметът.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *