ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Либия и Алжир потвърдиха пред Радев интерес от съвместен бизнес

Румен Радев

Възстановяването на диалога на най-високо политическо ниво между България и Либия трябва да бъде последвано и от конкретни стъпки в партньорството между двете държави в икономиката, инвестициите, здравеопазването и образованието. 

Това беше общата позиция на държавния глава Румен Радев и на председателя на Президентския съвет на Либия Мохамед ал-Менфи. Те проведоха среща днес (7 ноември) в рамките на 27-ата Конференцията на страните по Рамковата конвенция на Организация на обединените нации за изменението на климата. Домакин на COP27 е Египет. 

Двамата висши държавници подчертаха, че България и Либия имат общ интерес от размяна на бизнес делегации и от провеждането на съвместни бизнес форуми, които да насърчават партньорството между компаниите от двете държави. 

Мохамед ал-Менфи по-специално обяви, че Либия иска да засили двустранното сътрудничество в областта на здравеопазването. Румен Радев открои като възможност студенти от Либия да се обучават в българските медицински университети, които предлагат най-доброто съотношение цена-качество в рамките на Европейския съюз.  

По време на срещата президентът Радев изрази подкрепата на България за процеса на възстановяване на Либия. Той отправи покана към Мохамед ал-Менфи да посети страната ни.

В рамките на COP27 държавният глава Румен Радев се срещна и с президента на Алжирската народно-демократична република Абделмаджид Тебун.

Радев подчерта пред алжирския си колега, че България високо цени ролята на държавата му като фактор за стабилност в региона на Северна Африка и Средиземно море и като особено важен партньор в осигуряването на надеждни доставки на енергийните ресурси за Европа в условията на криза. 

Двамата президенти откроиха като особено перспективни сфери за двустранното сътрудничество и партньорството енергетиката, земеделието и производството на храни, фармацевтичната, козметичната, както и отбранителната индустрия.  

Българският държавен глава обяви, че страната ни има интерес у нас в скоро време да се проведе бизнес форум между български и алжирски компании, на който да се обсъди реализацията на общи проекти. 

Президентът Тебун изрази готовността на Алжир да задълбочи двустранното ни партньорство в сферата на енергетиката. Той уточни, че това може да стане и чрез доставки на втечнен природен газ за България.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *