ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Липсата на газ затваря металургичния сектор

металургичен сектор

„При над 8.1 хиляди небитови потребители на природен газ в страната е вероятно някои предприятия да излязат от пазара или да прекратят своята дейност“. За това предупреждава Силвия Тодорова от Българската стопанска камара, директор на Център "Предприемачество" и ръководител на Програма "Икономически и финансови въпроси", научаваме от сайта на организацията.

Като най-засегнатите предприятия и сектори тя определя онези от тях, които използват природния газ като суровини за производство на химикали, пластмаси, азотни торове или като горивна основа, особено в непрекъсваеми процеси и производства. По икономически сектори, това са химия, металургия, стъкларска промишленост, земеделие. Разбира се, и енергетиката ще бъде засегната, предимно при производството на електрическа енергия по комбиниран начин от топлофикационните дружества.

Реално повишаването на цените на природния газ засяга всички потребители. В случай, че разгледаме така наречените "защитени клиенти", уточнява Тодорова, то сред тях попадат около 7 хиляди от небитовите потребители. Това са клиенти от здравеопазването, службите за основни социални грижи, спешно реагиране и някои малки предприятия. Но за тях се отнася гарантирането на доставки на природен газ в случай на настъпване на някои извънредни събития, което обаче не ги защитава при случаи, при които цената му става непосилна.

„Пределната цена, която поискаха работодатели и синдикати от 250 лева на мегават/час е хубава цифра, но вероятно ще остане само като очакване, имайки предвид настоящата национална и геополитическа обстановка,“ посочва още Силвия Тодорова.

Борислава Кирилова

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *