ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Mazda най-накрая напуска Русия

мазда

Автомобилният производител Mazda Motor напуска Русия и продава дела си в съвместното предприятие със Sollers, съобщава ТАСС, позовавайки се на изявление на компанията. „Компанията реши да прехвърли целия си дял в Mazda Sollers Manufacturing Rus LLC на PJSC Sollers, нашия партньор в съвместното предприятие. На 24 октомври 2022 г. подписахме договор за прехвърляне на дяловото ни участие “, се казва в съобщението.

Сумата на транзакцията е 1 евро. Загубата на Mazda във връзка с оттеглянето от руския пазар се оценява на 12 милиарда йени (82 милиона долара).

Mazda Sollers Manufacturing Rus JV произвежда автомобили от 2012 година. От началото на тази година заводът във Владивосток произвежда три модела: седани Mazda 6, както и кросоувъри CX-5 и CX-9. В края на миналата година в Русия са продадени 26 хиляди автомобила Mazda, което е с 11% повече от 2020-а.

Фактът, че Mazda обмисля възможността за пълно спиране на производството на автомобили в Русия, беше съобщено в медиите през септември. Една от причините е, че веригите за доставка на необходимите за сглобяване на автомобили части и възли бяха прекъснати на фона на санкциите срещу Руската федерация.

Друга японска марка Toyota Motor обяви прекратяване на производството на автомобили в руски завод в Санкт Петербург в началото на есента. Дейността му бе преустановена от март поради прекъсване на веригата за доставки.

През октомври Nissan продаде завода и активите на Руската федерация, представлявана от FSUE NAMI, подчинена на руското Министерство на промишлеността и търговията. Във връзка с оттеглянето от руския пазар компанията ще понесе загуби в размер на около 100 милиарда йени (686 милиона долара). По-рано стана известно, че дилърите са започнали да внасят седани Mazda 6 в Русия чрез паралелен внос.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *