ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Министър Шишков се похвали с Акт 16 за газовата връзка с Гърция

Министерски съвет Иван Шишков

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройстовот Иван Шишков се похвали с Акт 16 за газовата връзка между България и Гърция.

„Това не е конкретно решение на Министерския съвет, но е огромен успех за служебния кабинет. От първия ден водихме разговори със строителя и успяхме заедно с него да компенсираме всички забавяния. Успяхме да направим така, че той да може да завърши обекта. Помогнахме му изключително много за цялата документация и към днешна дата, 28-ми септември, имаме разрешение да ползваме на газовата връзка между България и Гърция. Тя не е плод на никакви документални компромиси, а на това, че разделихме процедурата на два етапа“ – обясни регионалният министър.

Той добави, че връзката ще бъде пусната, както е обявено, на 1-ви октомври. Тогава е официалното започване на проекта и оттогава трябва да бъде осигурено и протичането на газ.

Министър Шишков благодари на всички медии, отразявали проверките на екипа му на място.

След това той обяви как съвместно с Националното сдружение на общините в България изработили ясни, точни и прозрачни критерии, така че всяка община да получи финансиране, но само за един обект. Той може да бъде ВиК, улица или път – по избор на общината.

Изключение се прави единствено за община Карлово, където са приети за финансиране два проекта – единият – за пътна общинска мрежа, а другият – за ВиК, като причината е свързана с бедствието, сполетяло района.

Друго важно условие при одобряването на проектите е обектът да има документация и разрешение за строеж, поясни министър Шишков. Той отново се похвали колко огромен труд са свършили подопечните му служители – припомни как в края на юли проектите били внесени в Регионалното министерство от Националното сдружение на общините в България, но след това екипите му трябвало отново да разговарят с отделните общини, тъй като на места имало непълна и неточна проектна документация.

Министърът посочи и конкретните числа – общо 406 374 769 лева са предвидени за общините. От тези средства 126 млн. ще бъдат за ВиК ремонтни дейности, по други 54 проекта – за общински пътища – ще бъдат вложени 233 млн. лева, а за 35 проекта, свързани с улична мрежа, ще бъдат отделени 46 млн. лева.

Накрая регионалният министър обяви, че финансирането ще бъде получено през втората половина на 2023 година. Онова, което са договорили с Националното сдружение на общините, е, че на този етап от Регионалното министерство ще финансират инфраструктурните обекти с 50% от предвидената сума, като при подписването на договорите ще бъдат предоставени 25% от нея, а в края на 2022 г. – и останалите 25 процента.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *