ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Министърът на икономиката очаква инфлацията да тръгне надолу

Никола Стоянов министър на икономиката

Според служебния министър на икономиката Никола Стоянов вече сме прескочили пика на инфлацията, която за септември достигна рекордното ниво от 18,5%. Той очаква тя вече да тръгне надолу. Но все пак се застрахова, че при изостряне на конфликта в Украйна е възможен и нов ръст на цените.

"Всичко вече е в ръцете на парламента, но моето предложение ще е помощта за бизнеса да остане до края на 2023 г., защото е важно да има предвидимост", каза Стоянов пред bTV. И допълни, че цените на горивата са паднали и се надява отстъпката от 25 стотинки за физически лица да се обезсмисли. Според него тя трябва да отпадне. Във връзка с предложението за две тарифи на електроенергията за битовите потребители той поздрави служебния министър на енергетиката Росен Христов, че е започнал този дебат. "От една страна трябва да се работи в посока потребителите да спестяват енергия и да инвестират във възобновяеми източници. Поздравявам министъра и за това, че можем да си позволим да не вдигаме цените заради добрите цени на газа. Хубаво е обаче да се дават помощи на тези, които имат нужда. Да се дава на калпак не е нормално", коментира министърът на икономиката.

"Комисията за защита на потребителя е била използвана на политически пиар. От 400 проверки има само няколко акта при проверките на райския газ", каза Стоянов във връзка с продажбата на субстанцията на деца проверките, които извърши КЗП.

"Политическата нестабилност е основният фактор, който влияе на чуждестранните инвеститори да не инвестират у нас", счита служебният министър, който обаче няма статистика колко компании са се отказали заради фрагментираната нестабилна политическа обстановка в България.

Икономическият министър отново увери, че страната ни не изнася оръжия за Украйна, но е възможно да е изнасяла до трети страни, чрез които то да е стигало до Украйна.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *