ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Мозамбик изнесе първата партида втечнен природен газ в историята си

Нидерландия ротердам пристанище терминал втечнен природен газ

Първата в историята на Мозамбик партида втечнен природен газ от гигантско находище на шелфа на страната в Индийския океан е доставена на световния енергиен пазар. Това съобщи агенция Франс прес.

"Страната ни направи историческа стъпка", е казал президентът на Мозамбик Филипе Нюси, цитиран от агенцията. Очаква се първата партида мозамбикски втечнен природен газ да отиде за потребителите в Европейския съюз. На свой ред радио Мозамбик, позовавайки се на правителствено изявление, съобщава, че държавният глава ще се обърне към нацията следващия понеделник във връзка с превръщането на Мозамбик в страна износител на енергия.

Първата доставка на втечнен природен газ от Мозамбик дойде от плаващата платформа Coral South, която е свързана с шест подводни газови кладенеца, пробити в офшорно находище в региона Rovuma край бреговете на северната провинция Кабо Делгадо. Платформата започна производство през юли. Оператор на проекта е международен консорциум, ръководен от италианската енергийна група Eni. Той също така включва американската ExxonMobil, китайската национална петролна компания (CNPC), португалската Galp, южнокорейската Kogas и Националната въглеводородна компания на Мозамбик.

Платформата е в състояние да произвежда 3.4 милиона тона природен газ годишно. Запасите на обекта, където работи Coral South, се оценяват на 450 милиарда кубически метра природен газ. Добивът на синьото гориво се извършва от дълбочина 2 хиляди метра. Британската енергийна група BP подписа договор с правителството на Мозамбик за закупуване на целия газ, произведен от Coral South.
В шелфа на Северен Мозамбик, близо до Ровума, през 2010 г. беше открито най-голямото дълбоководно находище на нефт и газ в Африка. По последни оценки общият обем на извличаемия газ от вече проучените площи е 2 трилиона кубически метра.

Мозамбик,

официално Република Мозамбик, е страна в Югоизточна Африка, която граничи с Индийския океан, с Танзания на север, с Малави и Замбия на северозапад, със Зимбабве на запад и с Есватини и Република Южна Африка на юг. Страната е с площ 801 590 кв. км и е на 25-то място по големина на територията сред другите държави. Площта на Мозамбик надвишава с малко тази на Турция.

Днешните мозамбикански земи са били открити от Вашку да Гама през 1498 г. и са станали португалска колония през 1505 година. Мозамбик е член на Общността на португалоезичните държави.

По-голямата част от населението се занимава с отглеждане на царевица и маниока или работи на плантации за отглеждане на износни култури – кокосови палми, памук, захарна тръстика, кашу, сизал, тропични плодове. Основен отрасъл е и риболовът, а ловът на скариди е от особено значение за износа на страната.

Мозамбик разполага с големи залежи на мед, желязо, уран, въглища, природен газ, диаманти. Добивната промишленост, обаче, тепърва се развива.

Официалната валута е новият метикал, който замества стария с размер 1000 към 1. Щатският долар, рандът на ЮАР, а в последно време и еврото, са широко разпространени в страната и се използват в бизнес сделките. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *