ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

МРРБ няма да отстъпи пред превозвачите за тол системата

мррб

От началото на следващата година МРРБ възнамерява да намали цената на винетката за леките автомобили. Това заяви пред БНТ зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Явор Пенчев.

Регионалното министерство обаче няма да отстъпи пред искането на превозвачите да не се разширява обхватът на тол системата за тежкотоварния трафик, категоричен беше Пенчев. Той обясни, че републиканската пътна мрежа се състои от около 20 000 км пътища, от които едва 3115 км са платени за тежкотоварните автомобили. В същото време собствениците на леки коли плащат такса независимо дали се движат по магистрала, второкласен или дори третокласен път. Така в момента две трети от приходите от винетки постъпват от леките автомобили, които амортизират пътищата по-малко, а само една трета – от тежкотоварния трафик.

"Няма да се поддадем на натиска, защото това би било крайно несправедливо към цяла България. Разбирате, че няма логика в съществуването на тол системата, ако тя не събира пари от ползвателите, които най-много замърсяват. Така че доколкото зависи от МРРБ, такова отлагане няма да има, окончателното решение ще бъде взето от Министерски съвет.

По сметки на МРРБ разширяването на обхвата на тол системата за тежкотоварния трафик няма да оскъпи особено много превозите. Явор Пенчев даде пример, че с новите такси превозът на 16 хляба или на 10 кг сирене се оскъпява средно с 1 стотинка, а автобусния билет – с 11 стотинки.

По искането за превозвачите за мерки срещу скъпите горива Министерски съвет ще работи, доколкото това е допустимо в европейското законодателство, допълни той.

В края на миналата седмица е започнало подписването на първите споразумения за ремонти на пътищата у нас. Все още не е ясно колко време ще отнеме реконструкцията на тунел "Ечемишка" на АМ "Хемус", защото нужда от спешен ремонт имат и прилежащия виадукт, и обходния път за тежкотоварния трафик.

Превозвачите излизат на национален протест отново. Те настояват за намаляване на акциза на горивата с 50%, отпадане на биокомпонентата, както и отлагане на планираното разширяване на тол системата.

Протестът днес е планиран в много градове в страната. В София в 8 часа те се събират на магистрала "Тракия" на входа на София, шествието им ще стигне до Министерския съвет през Ботевградско шосе.

В Пловдив – по Асеновградско шосе, Карловско шосе и Голямо Конарско шосе. В останалите градове мирните протести ще се проведат в централната градска част.

Движението няма да бъде спирано, но ще бъде затруднено. Преди дни срещата с премиера Кирил Петков не даде резултат и част от представителите на бранша напуснаха обидени.

Заплахата им е, че ако не се стигне до решение в тяхна полза, на 18 май превозите ще спрат.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *