ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

МС с още една стъпка за противодействие на укриването на данъци

данъци

Правителството одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Данъчно-­осигурителния процесуален кодекс и го предлага за приемане от Народното събрание. 

С промяната в българското законодателство ще се въведе Директивата на Европейския съюз от 22 март 2021 година за изменение административното сътрудничество в областта на данъчното облагане. Това трябва да стане в срок до 31 декември 2022 година.

В съответствие със законопроекта за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс се предлага подобряването на цялостната уредба на обмена на информация и административното сътрудничество. Ще се разшири обхватът на автоматичния обмен на информация, като ще се прецизират основни понятия.

Ще се подобрят съществуващите процедури в областта на административното сътрудничество във връзка с установени в практиката неясноти. В обхвата на автоматичния обмен за данъчни цели ще се включи и информацията, предоставяна от операторите на цифрови платформи за доходите, получени от продавачите, извършващи дейност чрез тях. 

Основна цел на промяната е противодействие на укриването на данъците и на отклоненията от данъчното облагане. Ще се усъвършенстват и правилата за прозрачност в данъчната област чрез подобряване на функционирането на административното сътрудничество между държавите членки.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *