ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Над 207 млн. евро ще бъдат инвестирани в граничните райони с Румъния

Дунав мост Русе

Европейската комисия одобри Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег VI-A Румъния България 2021-2027 година. Тя предвижда инвестиции за над 207 млн. евро в пограничните райони на двете държави. Те обхващат осем области в Северна България (Видин, Враца, Монтана, Велико Търново, Плевен, Русе, Добрич и Силистра и седем окръга в южната част на Румъния (Мехединци, Долж, Олт, Телеорман, Гюргево, Кълъраш и Констанца).

Според документа 80 на сто от средствата се предоставят от Европейския фонд за регионално развитие, а 20 на сто са национално съфинансиране на двете държави.

Съществен нов елемент през следващите седем години е подкрепата за интегрирани мерки за развитие на трансграничната зона, с включване на инвестиции в различни допълващи се сектори.

Сред приоритетните проекти на Програмата е изграждането на съвместната част на велосипеден маршрут Eurovelo Route 6. Чрез него ще имаме достъп до велотрасе от 3653 км, свързващо важни туристически атракции в Европа. А така ще се засили туристическата активност и ще се осигури устойчив транспортен коридор между населените места по река Дунав. 

Заложени са и мерки за стимулиране на туристическите и културни дейности, укрепване на местната икономика и осигуряване на устойчива транспортна връзка между дунавските селища.

Ще се финансират проекти и в областта на мобилността и свързаността, опазването на природата и биоразнообразието, превенцията на риска и адаптирането към изменението на климата, образованието, туризма и културата.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *