ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Наредби за фермерските пазари и малките производства на храни ще намалят злоупотребите

Фермерски пазар

Наредби за фермерските пазари и за изисквания за производство на малки количества храни в домашни условия ще намалят злоупотребите и сивата икономика и ще отговарят на действителността, че потребителите търсят такива продукти. Това коментира заместник-министърът на земеделието Георги Събев на кръгла маса, посветена на Наредба за специфичните изисквания за производство на малки количества храни в домашни условия, която е изготвена от няколко експерти.

Такива наредби са много необходими нормативни документи, които отговарят на нуждите и на българската действителност. И в момента се произвеждат домашни храни, търсени от потребителите, които намират реализация по един или по друг канал. Според заместник-министър, такива документи дават възможност за легални доходи на производителите. Същевременно обаче те трябва да бъдат изготвени по начин, който ще гарантира, че няма да се създадат нелоялни практики и да дадат предпоставки или условия за злоупотреби.

И в рамките на Европейската стратегията „От фермата до трапезата“ се търсят и стимулират начини за скъсяване на пътя от производителите до потребителите. А с подобни наредби ще могат да се постигнат тези цели, заяви аграрният заместник-министър. Двете предложени наредби ще бъдат разгледани от експертите в министерството, като ще се разчита на съдействие от Българска агенция по безопасност на храните. Дискусията следва да е широка национална, за да могат да се чуят различните гледни точки, коментира заместник-министър Събев.

Дискусията се проведе по време на Празника на българските сирена в с. Черни Вит, община Тетевен, което се прослави със зеленото си сирене произвеждано там.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *