ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Нови 10 технологични училища поиска ИТ бизнесът от държавата

компютри

Ние не просто се развиваме добре, а сме структуроопределящ сектор. Без дигиталната трансформация, която се осъществява от нас, в следващите 10 години нито един друг сектор от българската икономика няма да бъде конкурентоспособен.

Това послание отправиха изпълнителните директори на софтуерните компании – членове на БАСКОМ и ИКТ Клъстер – Варна. Те проведоха обща среща във Варна, където се състоя традиционният есенен дискусионен формат на БАСКОМ.

ИКТ Клъстер – Варна като регионалната организация движи визията за развитие на ИКТ общността във Варна. Председателят му Емил Цанков очерта инициативите на организацията през последната година: развитие на бранда на ИКТ Клъстер-а, създаване на ICT Corner в Икономическия и Техническия университети, надграждането му с ICT Collaboration Space в Техническия университет. Част от дейността му са и месечни срещи на софтуерните компании, университети, НПО-та и публична администрация, подпомагане на изграждането на Информационен център за бежанците от Украйна, съвместни инициативи с другите клъстери и асоциации, развитие на експерименталната програма за ученически практики, провеждани 10 дни в 10 фирми, паралелно със стажантските програми и стипендии.      
Според председателя на УС на БАСКОМ Доброслав Димитров основните предизвикателства пред бранша на национално ниво: без повече експерименти с максималния осигурителен праг, без промяна в данъчната рамка, позициониране на България като добро място за ИТ кариера и създаване на нови 10 технологични училища в страната през следващите четири години.      
„Не можем да очакваме добро образование по информационни технологии, без да си даваме сметка, че 40% от учениците са функционално неграмотни“, споделя Наталия Митева, член на УС на БАСКОМ. Тя обобщи положителните резултати от програмите, в които участва асоциацията: Приложен програмист и „Обучение за ИТ умения и кариера“, както и активностите по линия на професионално образование и обучение, където БАСКОМ е ангажирана с експертиза в Консултативния съвет към МОН, в обсъждането на законодателни промени, в актуализиране на списъка с професиите, изпитните програми и учебните планове, както и в методологията за подбор на 24-те Центъра за високи постижения в професионалните гимназии, за които са заделени над 70 млн. лв. по Националния план за възстановяване и устойчивост.      
Паралелно с дискусионния формат БАСКОМ и ИКТ Клъстер – Варна проведоха среща с ученици, студенти и преподаватели в града, където представители на различни софтуерни компании разказаха успешните истории на своя бизнес и поощриха младежите да търсят професионална реализация в ИТ сферата. От БАСКОМ поеха ангажимента да я мултиплицира и в други градове в страната.
Business Tree – новият проект на БАСКОМ, също бе акцент на срещата. „С тази инициатива целим да подпомогнем дигитализацията на всички бизнеси и сектори на икономиката като част от нашата отговорност да развиваме бизнес средата и еко системата“, каза на свой ред Марина Шидероф, член на УС на БАСКОМ. Тя разказа повече за събитията, които ще таргетират различните компании в съответните сектори и ще се фокусират върху представяне на ползите от внедряване на цифрови решения, разказ за успешни дигитални истории в съответния сектор и презентиране на конкретни подходящи продукти.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *