ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Нови имена в Комисията и Съвета по лекарствата

Бойко Пенков

Министерският съвет прие решение за промени в състава на Комисията по прозрачност по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина и на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти.

На мястото на доц. д-р Любомир Бакаливанов в Комисията по прозрачност по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина е определен д-р Бойко Пенков.

Д-р Бойко Пенков е завършил медицина в Медицинска академия, София. През 1988 г. придобива специалност „Вътрешни болести“. През 1992 г. преминава курс по „Планиране и мениджмънт, управление на човешките ресурси, болници – цели и стратегии“ в Париж, Франция.

Той притежава диплома по „Здравен мениджмънт“ от Canterbury Business School, Великобритания. През 1993 г. придобива и специалност „Белодробни болести“ от МУ София. Също така има придобита специалност „Социална медицина, обществено здраве и здравен мениджмънт“. В периода 1980-1981 г. д-р Пенков е работил като лекар, завеждащ спешна медицинска помощ в Ботевградската районна болница.

От 1981 г. до 1992 г. е главен асистент в Научен институт за белодробни болести. Заемал е длъжността директор на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). От 2002 г. до 2009 г. е директор на Международен институт по здравеопазване и здравноосигуряване.

В периода от юни 2013 г. до август 2014 г. е назначен за заместник-министър на здравеопазването. Същата длъжност заема и в периода ноември 2015 г. до януари 2017 година. На 10 ноември 2017 г. е назначен за трети път на длъжността зам.-министър на здравеопазването, която заема до 2021 година.

Второто ново назначение е в Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти, където на мястото на проф. Илко Гетов за председател на съвета е определена проф. Мила Власковска.

Проф. Власковска е възпитаник на Медицински университет – София, където придобива образователно-квалификационна степен магистър по медицина. През годините е придобила образователна и научна степен доктор по фармакология, доктор на медицинските науки, професор към Катедрата по фармакология и токсикология, член- кореспондент на Българска академия на науките.

Участвала е в проекти на редица университети в Обединено кралство Великобритания, Северна Ирландия, Швеция и Германия. Проф. Власковска е била заместник-министър на здравеопазването в периода 2009-2010 година. В момента тя осъществява активна преподавателска дейност. Проф. Власковска владее английски, руски, немски и шведски езици.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *