ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Общинарите в Стара Загора одобриха изграждане на фотоволтаична централа и производството на зелен водород

Община Стара Загора

Общинските съветници в Стара Загора дадоха предварително съгласие за учредяване на безвъзмездно право на строеж върху имот – частна общинска собственост за изграждане на фотоволтаична централа и производството на зелен водород на Сдружение с нестопанска цел (СНЦ) „Водородна долина Стара Загора". Проектът е гласуван на извънредна сесия на Общински съвет Стара Загора с 32 гласа „за“ и четили „въздържал се“, съобщиха от общината.

„На този етап давате съгласие единствено за учредяване на Сдружението и участие в отворения прием на документи по линия „Хоризонт Европа“. Решението днес пази интересите на Общината и хората ѝ. Ако бъде спечелен проектът, то последващите действия отново ще зависят от Общински съвет. Подкрепата днес не ви задължава занапред. Проектът има потенциал да създаде нещо полезно за Стара Загора. Трябва да сме отговорни, но и активни“, е казал по време на заседанието кметът Живко Тодоров.

Сдружението е декларирало разработването на проект, който се основава на разбирането за преобразуването на електроенергия от фотоволтаична централа, която е зависима от слънцето, във водород (зелен водород). Суровината ще бъде съхранявана, транспортирана и използвана като енергоносител във водородната електромобилност, индустрията и електропроизводство по предварително определен времеви график и товарово-мощностен профил.

Според предприемачите, този подход обезпечава контролирано беземисионно енергопроизводство и е приложна демонстрация в практически индустриален мащаб на поставената европейска цел в програмите Fit55 и актуализираната стратегия RePowerEU за 100% чиста електроенергия.

От общината уточняват, че учредяването на право на строеж  – съгласно чл. 45 ал.8 от НРПУРОС на Община Стара Загора, ще бъде внесено за обсъждане и гласуване едва след като СНЦ „Водородна долина Стара Загора“ удостовери, че проектът „Загора Устойчив Водороден Регион“ е получил одобрение и финансиране.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *