ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Общински пътища ще се финансират по Фонда за регионално развитие

ремонт пътища

Обсъжда се възможността ремонтите на общински пътища да могат да се финансират по новия Фонд за регионално развитие. В момента Министерството на регионалното развитие и благоустройството работи по него, а министър Гроздан Караджов разговаря по въпроса с представителите на Националното сдружение на общините.

Кметовете са поставили проблема за лошото състояние на общинската пътна мрежа, като са отбелязали, че от 19 500 км общински пътища общо 11 600 км са в „плачевно състояние“. Хората от местната власт са поискали 300 млн. лв. от Фонда за регионално развитие, който екипът на министерството разработва, да бъдат отделени за ремонти на пътища в населените места.

Министър Караджов е отбелязал, че е наясно с проблема и е поискал от общините точна справка за колко километра общински пътища по населени места кметовете имат техническа проектна готовност за започване на ремонтите през тази година. От сдружението ще представят подробна справка до две седмици. По предложение на регионалния министър националното сдружение ще излъчи свои представители, които заедно с пътната агенция да започнат решаването на проблема.

Фондът за регионално развитие, по който общините ще могат да кандидатстват с цялостни проекти за благоустрояване, ще е с бюджет от 1 млрд. лева. „Идеята е кметовете сами да могат да реализират цялостен проект. Не просто да ремонтират път или да изградят пречиствателна станция, а определена зона в града да бъде цялостно благоустроена“, обяснява министър Караджов. Досега всеки отделен елемент се прави без връзка с останалото, например, средства се отпускат само за ВиК проект, но след разкопаването не може да се ремонтира разрушения тротоар или път. Предимство при кандидатстването за финансиране ще имат проекти в слаборазвитите райони – Странджа, Северозападна България и Родопите. До момента не са заделяни сериозни средства, за да се преодолеят дисбалансите в тези райони, е коментът на вицепремиерът Караджов.

Работната група в Министерството на регионалното развитие и благоустройството вече подготвя нормативната база за структурата и принципите, по които ще работи фондът, както и критериите за кандидатстване и оценка. „В момента, в който сме готови с вариант на проекта, първата организация, с която ще се консултираме, е НСОРБ, а чрез вас и с кметовете, на които разчитаме да дават насоки за доработване, както и активно да участват в изработването на критериите за кандидатстване“, отбелязва министър Караджов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *