ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Общо 8 073 092 лв. ще си разпределят пчеларите

пчели кошер пчелна пита пчелар

Приключили са административните проверки на приетите заявления за подпомагане по Националната програма по пчеларство (НПП 2020-2022) за тази година. Предстои да бъдат сключени договори с всички одобрени кандидати, съобщиха от Държавен фонд "Земеделие". Тази година финансовият ресурс по програмата е в размер на 8 073 092 лева.
Поради високия интерес на пчеларите към дейност 1 „Подпомагане на закупуването на техническо оборудване при първичния добив и обработка на пчелни продукти“ на мярка А „Техническа помощ за пчелари и сдружения на пчелари” от програмата е извършено класиране на кандидатите за подпомагане.
За всички одобрени кандидати, чиито заявления не са класирани за финансиране в рамките на разполагаемия бюджет по дейността, със заповед на министъра на земеделието от 24 март, е определен бюджет за сключване на договори под условие за изплащане на финансовата помощ при наличие на свободен ресурс от бюджета по програмата. Кандидатите, сключили договори под условие, ще бъдат своевременно информирани при възможност за финансиране на заложените инвестиции.
По време на приема през тази година са постъпили 2371 заявления за подпомагане със заявен размер на финансовата помощ 9 896 434 лева.
Най-атрактивна се оказва Мярка А “Техническа помощ за пчелари и сдружения на пчелари”, по която са подадени 1905 заявления за подпомагане със заявен размер на финансова помощ 4 996 033 лева, съобщават от фонда. Очакван интерес е предизвикала и Мярка Д “Мерки за подкрепа на подновяването на пчелните кошери в ЕС”, по която са подадени 1346 заявления на обща стойност 3 615 445 лв. за закупуване на над 30 600 кошера, 11 390 отводки и 53 740 пчелни майки. По Мярка Б “Борба срещу агресорите и болестите в кошера, особено срещу вароатозата”, участие е заявено от 971 пчелари за финансиране на разходите за третиране на пчелните семейства в размер на 1 027 361 лева. За Мярка В “Рационализиране на подвижното пчеларство” заявената финансова помощ е в размер на 195 945 лв., а за мярка Г “Мерки за подкрепа на лабораториите за анализ на пчелните продукти” – 61 650 лева.
Одобрените кандидати ще бъдат поканени за подписване на договори в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“, където са подали документи.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *