ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Очаква се цената на газа за декември да е около 145 лева

Росен Христов

Стабилизиране цените на топлоенергията през настоящия отоплителния сезон, прогнозира министърът на енергетиката Росен Христов в Бургас. Той се позова на анализи  на цените на природния газ и на обявените цени на парното за месец декември, които по думите му са достъпни за потребителите. Очакваната цена за декември е около 145 лв. уточни Христов. 

"От порядъка на 145 лева се очаква да е цената за декември, като декември, януари и февруари са месеците традиционно с най-високи цени. Така че аз вярвам, че януари и февруари ще можем да осигурим газ примерно в този диапазон и зимата да мине сравнително меко откъм цени на горива и на газ", заяви Христов. "Декември, януари и февруари са традиционно месеците с най-високи цени, така че аз вярвам, че и януари, и февруари ще можем да осигурим газ в приблизително този диапазон, така че зимата да мине сравнително меко откъм цени на горива и газ", допълни той.

Министърът пристигна в Бургас заедно с изпълнителния директор на "Електроенергиен системен оператор" ЕАД Ангелин Цачев. Заедно с кмета на града Димитър Николов те инспектираха ремонтните дейности по подстанция "Хоризонт", която остави без ток Поморие и бургаския квартал "Сарафово" заради силната буря през септември тази година. "Трасето, което захранва подстанция "Хоризонт", беше възстановено предсрочно. С около 15 дни по-рано сме подали напрежение и сме захранили подстанцията. Утре ще приключи възстановяването на постоянната схема на работа. Инвестицията, която сме направили за възстановяване на аварията, е на стойност над 1,4 млн. лева", отбеляза Цачев. 

В Бургас ресорният министър обяви още, че предстои изграждането на 200 бързи зарядни станции за автомобили в цялата страна. По думите му те ще бъдат в близост до подстанции, подобни на инспектираната в Бургас. "За 15-20 минути, голяма част от батериите ще бъдат заредени в голяма степен. Общините ще търсят терени за захранващите места, които да бъдат оборудвани. С община Бургас започваме пилотно да изграждаме такива станции по инициатива на общината. По втори проект е предвидено изграждането на зарядни станции за водород за тежкотоварен и автобусен транспорт – пилотно отново стартираме в Бургас по местна инициатива. Тук ще бъде и пилотната станция за зелен водород", поясни министърът.

Бургас планира да закупи автобуси, задвижвани от водородни горивни клетки. "С Енергийния системен оператор се разбрахме Бургас да служи като пилотен проект – общината да закупи автобусите, а те да изградят зарядните станции за зелен водород. Така ще се затвори кръгът за доставка на гориво и консумация, което ще има положителен икономически ефект. Има няколко държави в Европа, които използват водорода за обществения си транспорт", каза кметът на морския град.

Използваните в момента електрически автобуси от общинския превозвач "Бургасбус" се движат само по градските линии, тъй като нямат техническата възможност за връзка с близките населени места. "Не ни достигат километри в енергия. Именно това компенсира водородът. Обмисляме да кандидатстваме за изпълнението на този проект по норвежката рамкова програма. Знаем, че община Осло успешно е разработила тази технология и използва автобуси на водород за извънградските линии", посочи още Николов.

Автопаркът на общинския превозвач е от машини, използващи метан, дизел и електрическа енергия. Според градоначалника колкото по-малко е използването на автобуси с двигатели с вътрешно горене, толкова по-стабилно икономически и финансово ще бъде дружеството "Бургасбус". 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *