ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Очакваме председателя на ОИСР у нас на 6 ноември

България иска да стане член на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР)

По време на посещението си в Париж заместник-министър Велислава Петрова проведе среща и с председателя на Организацията за сътрудничество и развитие Матиас Корман. Двамата са обсъдили неговото предстоящо посещение в България на 6 ноември и следващите стъпки от присъединителния процес на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Припомняме, че на 10 юни тази година Организацията за икономическо сътрудничество и развитие даде официално начало на разговорите за присъединяване на България, като одобри Пътна карта с параметрите, етапите и условията на присъединителния процес. Това стана в рамките на годишната среща на Съвета на ОИСР на ниво министри. 

България споделя визията, ценностите и приоритетите на Организацията – индивидуални свободи, демокрация, върховенство на правото, защита на правата на човека, отворена и прозрачна пазарна икономика. Присъединителният процес цели да потвърди, че страната ни действително се придържа към тези ценности и приоритети.

Присъединяването на България към ОИСР ще допринесе и за разпространение на стандартите и принципите на Организацията в целия регион на Югоизточна Европа. 

Заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова участва и в редовното заседание на Съвет „Общи въпроси“ на ЕС в Брюксел. Дневният ред включваше подготовката на предстоящото заседание на Европейския съвет на 20 и 21 октомври, последващи действия след Конференцията за бъдещето на Европа, отношенията между ЕС и Обединеното кралство, ежегодният диалог по върховенство на правото, годишното законодателно програмиране и приоритетите на Чешкото председателство на Съвета на Европейския съюз.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие

е създадена през 1961 г. с цел стимулиране на политики за устойчиво икономическо развитие, повишаване жизнения стандарт на населението и поддържане на финансова стабилност. През годините тя се утвърждава като глобален форум с водеща роля в обмена на знания, опит и добри практики, и в изработването, и прилагането на международно признати стандарти в редица ключови икономически и обществени сфери.

България заявява официално желанието си за членство в ОИСР през 2007 г., като последователно потвърждава своето намерение през годините. На 25 януари 2022 г. Съветът на ОИСР прие решение за откриване на разговори за присъединяване към Организацията с шестте страни кандидатки – Аржентина, Бразилия, България, Перу, Румъния, Хърватия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *