ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

От КНСБ настояват помощите за най-бедните – 1000 лева

КНСБ

Конфедерацията на независимите синдикати в България има ясно послание към политическите формации в новия парламент, независимо от междупартийните обстоятелства, при които се сформира редовно правителство. На дневен ред има спешни въпроси, които без него няма как да бъдат разрешени. Хората искат обедняването да спре и сигурност за работните си места.

Това обяви президентът на синдиката Пламен Димитров по време на отчетно-изборните заседания на Регионалните съвети на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) в Русе, Разград и Шумен.

Доходите трябва да бъдат повишени, така че да бъде компенсирана поне официалната инфлация от 17.7 процента, въпреки че загубата на покупателна способност при основните стоки и услуги достига 50 процента, уточни Димитров.

Ситуацията около нас ни дава допълнителни основания да сме по-агресивни и да искаме повече. Нужни са 136 млн. лева допълнително в бюджета, за да може от 1 октомври на местата, където не е получено нужното увеличение, доходите да бъдат вдигнати с около 15 процента.

Пламен Димитров заяви, че и помощите за най-бедните – 300 000 души и семейства, трябва да се покачат до 1000 лева. С настоящите помощи от 620 лева в момента хората могат да си купят 3 кубика дърва. През миналата година тази сума се равняваше на 6-7 кубика, обясни той.

Президентът разясни пред синдикалните председатели и темата за енергийните и газовите компенсации. Ако компенсациите за тока за небитовите потребители спрат, предприятията предупреждават, че това ще доведе до масови съкращения – между 80 и 100 000 души може да загубят работата си. Що се отнася до високата цена на газа, Димитров посочи, че през 2022 година трябва да бъде предвиден допълнителен ресурс в помощ на индустриите и топлофикациите. Ако цената на газа се задържи на тези нива, топлофикациите ще наложат нови увеличения на парното с 50-60 процента.

“Алтернатива няма. Трябва да има втора актуализация на бюджета за 2022 година – с допълнителни разходи за заплати, за компенсации, за помощи на енергийно бедните”, категоричен бе президентът на КНСБ.

По време на отчетно-изборните заседания синдикалните председатели от трите области приеха правилника за дейността си през новия мандат, отчетите на регионалните структури за предходния, както и плановете за синдикализация. Единодушно бяха одобрени и номинациите на Боянка Димитрова (РС Русе), Грациела Ранкова (РС Разград) и Радостин Стайков (РС Шумен) за областни координатори през следващите 5 години. Решенията ще бъдат гласувани от Координационния съвет на КНСБ.

Досегашният областен координатор на РС Шумен Анета Денева обяви официално по време на заседанието в града, че се оттегля от поста, а да заеме нейното място тя предложи Радостин Стайков – дългогодишен експерт в регионалния съвет. Пламен Димитров връчи на Анета Денева наградата на името на проф. Кръстьо Петков „За цялостен принос в развитието на синдикалното движение в България”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *