ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

От КЗП: Не спекулата, а скокът в цените – проблем за еврото

Много ми е трудно да отговоря какво е спекула в търговията и как се отнася тя към идеята за въвеждане на еврото. Изпитвам изключителни затруднения да боравя с понятия, които не са ми понятни и за които не съм намерил дефиниция. 

Така Стоил Алипиев – председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП) – отговори на въпрос, поставен му от бившия вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев по време на бизнес конференцията "България в еврозоната – предимства и възможности", която се проведе днес (9 декември), в Sofia event center.

Василев му зададе въпроса в качеството си на модератор на панела "Еврозоната – перспективи за финансова стабилност и икономически растеж".

Според Алипиев по-важният въпрос е не спекулата, а как да не поскъпват цените. Той уточни, че в номинално изражение това е трудно да бъде спряно. Но е възможно да се помисли върху това как парите да имат по-голяма покупателна способност. 

По думите му има един пазарен проблем, който изкривява целия пазар и е предпоставка за изкуствено завишаване на цените, а именно нелоялните търговски практики, използвани от търговците за продажбата на стоки и услуги. 

„Ако големите търговски вериги, които осигуряват малката и средна потребителска кошница на потребителите, използват тези нелоялни търговски практики за продажба, това повлича след себе си целия пазар, защото малките търговци ще са принудени да повишат и те цените,“ допълни Алипиев.

Председателят на КЗП уточни, че тези нелоялни практики на търговците са основен проблем на потребителите, а освен това принуждават и тези, които са лоялни търговци, да влязат в сивия сектор, за да оцелеят.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *