ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Партнираме си с Корея в дигитализацията, зелена енергия и отбрана

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов проведе среща с Парк Хьонг–джун

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов проведе среща с Парк Хьонг–джун, кмет на южнокорейския град Бусан. На срещата присъстваха и посланикът на Република Корея у нас Ли Хо-шик и президентът на Търговско-индустриалната камара на Бусан Джънг Инхуа.

По време на срещата Пак Хьонг–джун е връчил писмо от името на корейския президент Юн Сук-йол, в което се изразява желанието на Република Корея за задълбочаване на двустранното сътрудничество в редица сфери от взаимен интерес. „Южна Корея е традиционен и приоритетен партньор на България и съм сигурен, че заедно ще работим за активизиране и задълбочаване на социално-икономическите връзки между нашите две страни“, е подчертал министър Стоянов.

Двете страни са се обединили около мнението, че има огромен потенциал в сектори като дигитализация, енергетика (с фокус – зелена енергия) и отбранителна индустрия.

Министър Стоянов подчерта, че през миналата година общият стокообмен с Корея възлиза на стойност над 400 млн. щ. д. и бележи ръст от над 60 на сто. „Тези данни показват категоричен напредък в нашите икономически взаимоотношения, но съм сигурен, че с повече двустранни инициативи, можем да надскочим многократно тези числа“, подчерта министър Стоянов.

По време на срещата кметът на Бусан е представил кандидатурата на града за домакин на Световното изложение ЕКСПО 2030.

България отдава приоритетно значение на развитието на търговско-икономическото и научно-техническо сътрудничество с Република Корея. През 2010 г. беше подписано Споразумение за свободна търговия  между ЕС и Република Корея. То се причислява към ново поколение споразумения с широк предметен обхват, включващ: либерализация на търговията със стоки и с услуги (включително далекосъобщителни, финансови, правни, услуги, свързани с околната среда, морския превоз), инвестиции в сектора на услугите и промишлеността, правила относно защитата на интелектуалната собственост, държавните поръчки, конкуренцията, прозрачността на регулаторната рамка и устойчивото развитие.

През миналата година общият стокообмен с Корея е на стойност 419.1 млн. щ.д. и бележи ръст от 58.4 на сто спрямо 2020-а. Българският износ се е увеличил със 127.8% до 251 млн. щ.долара.  Внос от Корея е с близо 9% увеличение  и е на стойност 168.1 млн. щ.долара. Салдото е положително за България и възлиза на 82.9 млн. щ.долара.

Водещите стоки по износа през 2021 г. са: пшеница и смес от пшеница и ръж (99.6 млн. щ.д.); царевица (63.4 млн. щ.д.); ламарини, листове и ленти от мед (23.8 млн. щ.д.); интегрални схеми и електронни микрокомплекти (7.3 млн. щ.д.); човешка кръв; животинска кръв (4.4 млн. щ.д.); двигатели (4.3 млн. щ.д.) и други.

Водещите стоки по вноса за същия период са: полиацетали, други полиетери и епоксидни смоли в първични форми (19.5 млн. щ.д.); части и принадлежности, предназначени изключително или главно за машините и апаратите от NN 8469 до 8472 (13.3 млн. щ.д.); синтетични щапелни влакна (11.6 млн. щ.д.); акрилови полимери в първични форми (11.2 млн. щ.д.); приемателни телевизионни апарати (8.4 млн. щ.д.); пневматични гуми от каучук (7.9 млн. щ.д.) и други.

Съществуват възможности за разширяване на износа ни на продукти като: зърнени храни, олио, лозаро-винарски продукти, козметични/фармацевтични продукти и други. Българските вина са непознати в Република Корея, поради което е необходимо рекламиране за налагане на пазара.

По данни на БНБ нетната позиция в края на 2021 г. (общата сума на корейските инвестиции в България в края на периода) е 71.8 млн. евро. Достигнатото ниво на корейските инвестиции в България все още не отговаря на възможностите на страната.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *